BiH
0

Željku Ivanoviću 20 godina zatvora

Klix.ba
Željko Ivanović
Željko Ivanović
Apelaciono vijeće Suda BiH osudilo je Željka Ivanovića na maksimalnu kaznu od 20 godina zatvora po Krivičnom zakonu bivše Jugoslavije za pomaganje genocida u Srebrenici u julu 1995. godine.

Ivanović, nekadašnji pripadnik Drugog odreda Šekovići pri Specijalnoj policiji Republike Srpske, proglašen je krivim da je u julu 1995. godine bio pored hangara zemljoradničke zadruge u Kravici, gdje je ubijeno 1.000 Bošnjaka, prenosi BIRN.

"Nijedna druga kazna, osim maksimalne ne bi odgovarala stepenu odgovornosti Ivanovića“, rekao je predsjedavajući Apelacionog Vijeća Redžib Begić.

Ivanović je u junu 2013. osuđen po Krivičnom zakonu BiH na 24 godine zatvora zbog učešća u zarobljavanju bošnjačkih muškaraca, te u sprovođenju kolone do hangara u selu Kravica, gdje je oko 1.000 zarobljenika ubijeno.

Sud BiH je u maju ove godine obustavio izvršenje kazne Ivanoviću nakon što je Ustavni sud BiH ukinuo presudu utvrdivši da je u Ivanovićevoj presudi trebao biti korišten Krivični zakon Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, a ne Krivični zakon BiH.