Nagodba sa Specijalnim tužilaštvom
0

Željku Iliću kazna od pet godina zatvora

FENA
Vijeće Okružnog suda Banja Luka, Posebnog odjeljenja za suzbijanje organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala prihvatilo je sporazum o priznanju krivnje koji je sklopljen između Specijalnog tužilastva Republike Srpske i Željka Ilića, zvanog Kosjer, a izricanje presude zakazano je za sutra.

Kako je za Fenu saopćeno iz Specijlanog tužilaštva, Ilić je priznao da je kao član zločinačkog udruženja počinio krivično djelo organizirani kriminal, a u vezi sa krivičnim djelom neovlaštena proizvodnja i promet opojnih droga i krivično djelo falsifikovanje isprave.

Sporazumom je predviđeno da se Ilić za ova dva krivična djela osudi na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od pet godina i mjesec dana.

Podsjećamo, prema navodima optužnice, Kosijer se tereti da je kao organizator formirao i rukovodio zločinačkim udruženjem koje se bavilo kupovinom i preprodajom droge.

Ta grupa je, tokom 2006. godine, kada je uhapšen i dio njenih pripadnika, unosila marihuanu na teritoriju Republike Srpske.

Pored Željka Ilića kao organizatora, zločinačko udruženje činili su rođaci Slaviša i Slobodan Milidragović, Miodrag Ateljević, koji je u bjekstvu, te nedavno uhapšeni Anđelko Raguž iz Stoca i još jedna nepoznata osoba.

Kosjer, za kojim je bila raspisana međunarodna potjernica, gotovo dvije godine bio je u bjekstvu, a Specijalnom tužilaštvu RS predao se 8. aprila od kada je i u pritvoru.

U akcije policije RS-a, 5. novembra 2006. godine, u mjestu Hrđusi, kod Ljubinja, pronađeno je i oduzeto preko 113 kilograma marihuane. Tada su uhapšeni rođaci Slobodan i Slaviša Milidragović.