BiH
6

Zeljković pitao zastupnike: Mislite li da su članovi Vlade fašisti, reketaši i nacionalisti?

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Premijer Kantona Sarajevo Suad Zeljković (Stranka demokratske akcije - SDA) zatražio je na današnjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo da se zastupnici odrede o izjavi predsjednika Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Zlatka Lagumdžije u kojoj je kazao da je SDA u Kantonu Sarajevo koalirala sa fašistima, nacionalistima, ratnim zločincima, lopovima i reketašima.

Zeljković je i citirao Lagumdžiju tvrdeći da je kazao "pogledajte Vladu KS ako ne nađete reketaše, lopove, fašiste, nacionaliste onda zaista ne znam kakav ste analitički novinar".

Potvrdio je da je Vlada KS odlučila podnijeti tužbu za ovako izrečenu javnu kvalifikaciju, ali je ipak od Skupštine zatražio stav o tome da li zastupnici misle da su članovi Vlade fašisti, nacionalisti ili reketaši.

"Niko se do sada nije ogradio od ove izjave, niko osim Kantonalnog odbora SDA Sarajevo", istaknuo je Zeljković.

Poslije obraćanja premijera za riječ se javio predsjednik Kluba zastupnika SDP-a u Skupštini KS Nedžad Fazlija kazavši da je dopredsjedavajući Skupštine Kemal Ademović (SDA) trebao prekinuti premijera jer današnja sjednica nije pres-konferencija SDA ili premijera.

"Ovo je neprimjeren gest premijera i prekršen je Poslovnik Skupštine", kazao je Fazlija.

Za riječ se potom javio zastupnik Naše stranke u Skupštini KS Tarik Haverić kazavši da bi se ovo moglo odužiti te je predložio da se Skupštini predloži pisani dokument o kojem će glasati.

Na kraju je odlučeno da Vlada KS predloži deklaraciju i uputi je Skupštini na izjašnjavanje.