BiH
0

Zeljković: Petrović i Pećanac formalno-pravno nisu podnijeli ostavke

FENA
Suad Zeljković (Foto: Klix.ba)
Suad Zeljković (Foto: Klix.ba)
Premijer Kantona Sarajevo Suad Zeljković kazao je kratko danas nakon sjednice Vlade KS, odgovarajući na novinarsko pitanje, da ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša KS Zlatko Petrović i ministar unutrašnjih poslova KS Nermin Pećanac nisu podnijeli ostavke na ove funkcije.

Kazao je i da nije primio ostavke ova dva ministra te da je danas Vlada KS radila u punom kapacitetu, ali je Zeljković i dodao da su ga ovi ministri upoznali s tim da nisu zadovoljni odnosom zakonodavne i izvršne vlasti u Kantonu Sarajevo.

Međutim u izjavi za FTV ministar Pećanac je kazao da je Zeljković formalno-pravno u pravu, ali je jasno najavio da će i on i Petrović sutra pismeno podnijeti ostavke na ove funkcije i učiniti to prema protokolu, dodajući da su oni na Kolegiju Vlade usmeno podnijeli ostavke.

Odgovarajući na pitanje šta je razlog ovakvih odluka, Pećanac je kazao da ova dva ministra, kadrovi Socijaldemokratske unije (SDU) BiH te da zbog nekoliko ministarskih fotelja neće pristati na "kadrovsku privatizaciju kantonalnih preduzeća".

"Nećemo dozvoliti da budemo taoci pojedinaca iz parlamentarne većine čiji su lični interesi iznad općih interesa" podcrtao je Pećanac ne želeći precizirati o kome se tačno radi.

Kazao je samo da je danas nekoliko pojedinaca na sastanku kojem su prisustvovali poslanici parlamentarne većine i članovi Vlade KS iskazali "stepen primitivizma koju nećemo kao članovi SDU-a tolerirati".

Na jasno pitanje da li se radi o ličnim apetitima zastupnika BOSS-a Eseda Radeljaša, Pećanac je samo kazao da određeni ljudi imaju apetite koje ova dva ministra neće tolerirati, ali nije htio potvrditi niti demantirati da li je to Radeljaš.

Najavio je da će se na sjednici Predsjedništva SDU-a koja je zakazana za sutra, 25. aprila, donijeti odluku da li će ova stranka biti dio parlamentarne većine i pod kojim uvjetima ili će odstupiti iz većine u Kantonu Sarajevo.