BiH
100

Zeljković obećava: Građani Sarajeva neće ostati bez javnog prijevoza

Klix.ba
Suad Zeljković (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Suad Zeljković (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Premijer Vlade KS Suad Zeljković poručio je građanima Sarajeva da neće ostati bez javnog gradskog prijevoza bez obzira na to da li će Elektroprivreda BiH isključiti struju GRAS-u ili ne.

"Povodom ovog sramnog čina najave Uprave EP BiH želim poručiti da građani neće ostati i ne smiju ostati bez javnog prijevoza. Spreman sam kleknuti na koljena i moliti čitav svijet da doveze autobuse ali Sarajevo će imati prijevoz", rekao je Zeljković.

Premijer Zeljković je istakao kako niko, pa ni direktor Elektroprivrede neće prijetiti građanima da će ostati bez prijevoza i vode, uporedivši ovakvu prijetnju s ratnom retorikom Radovana Karadžića.

"Ovo je 2013. godina, BiH je davno prošla vrijeme ovakvih poruka. Niko neće prijetiti građanima da će ostati bez struje, vode, prijevoza i sl. Zašto nisu isključivali struju u ranijim periodima nego su odlučili baš u ovom trenutku?", upitao je Zeljković.

Istakao je kako Vlada KS, odnosno resorno ministarstvo nema novac kako bi platilo GRAS-ova dugovanja EP BiH, ali da će, ukoliko se obistine najave ovog preduzeća, građani imati osiguran alternativni prijevoz.

"Sve što bude u našoj moći a odnosi se na plaćanje zakašnjelih rata mi ćemo pomoći uplatiti, ali ne možemo učestvovati u plaćanju duga jer ne posjedujemo ni moć ni novac. Vlada KS nije blagajnik da plaća tuđe račune, za to postoje uprave preduzeća koje se trebaju baviti tim pitanjem. Ako neko misli da će Bubica sutra dati nalog da se sve to uplati to je nemoguće", kazao je Zeljković.

Zeljković je rekao kako je ovo sve politička igra koja za cilj ima rušenje Vlade KS i da ministri aktuelne vlade neće biti taoci niti pristati na ucjene. Također, najavio je da će onog momenta kada električna energija bude isključena javnim preduzećima i ustanovama za koje je to najavljeno, Vlada KS podnijeti krivične prijave, jer građani ne smiju ostati bez vode, struje, prijevoza i ostalih vitalnih funkcija.

"Ova vlada je mnogo toga učinila kako radnici imali normalne uvjete rada. Ovi ministri nisu učestvovali niti u jednom nečasnom poslu! Spremni smo na dijalog, ali s argumentima", kazao je Zeljković i zamolio sve političke subjekte da puste aktuelnu Vladu KS da radi svoj posao.

Pećanac: Krivci će odgovarati

Ministar unutrašnjih poslova KS Nermin Pećanac izjavio je kako su skoro svi revizorski izvještaji o stanju u javnim preduzećima prikupljeni i da će u roku od 10 dana biti predati kriminalističkom odjelu i tužilaštvu.

"Neko će morati odgovarati i platiti cijenu ne po kubiku već po dugovanjima, a ovdje aludiram na sve one direktore i ostale koji su preduzeća i aktuelnu Vladu doveli u ovu situaciju. Svi koji rade i griješe, ali ako grešku ponavljate nekoliko puta to je već namjera", rekao je Pećanac.

Petrović: Na pomolu rješenje problema ViK

Ministar prostornog uređenja Zlatko Petrović kazao je da je u stalnom kontaktu s direktorima EP BiH kako ne bi došlo do isključenja.

"Blizu smo dogovora o redovnom snabdjevanju električnom energijom KJKP Vodovod i Kanalizacije, ali to zavisi i od menadžmenta Elektrodistribucije. Prije tri dana smo uplatili 450.000 KM na račun Elektrodistriubicije. Dogovorili redoslijed aktivnosti i vjerujem da će u narednim danima uroditi plodom, te da ćemo do sredine naredne godine svesti dugovanja od 6,5 miliona KM na nulu", rekao je Petrović.