BiH
0

Zeljković o privremenom finansiranju i budžetskom deficitu

FENA
Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba
Nakon što su zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo usvojili Odluku o privremenom tromjesečnom finansiranju Kantona Sarajevo, premijer KS Suad Zeljković kazao je novinarima da je ova odluka tehnička stvar koja je zakonom predviđena kada se ustanovi da budžet neće biti usvojen do kraja kalendarske godine.

Govoreći o radu ove Vlade koja je imenovana 21. novembra Zeljković kaže da je nakon imenovanja prvo napravljen presjek stanja ne ulazeći u razloge i uzroke zašto je došlo do toga da su rashodi daleko viši od prihoda.

"Prvo što smo morali napraviti je obustava izvršenja budžeta u stavkama koje je nemoguće izvršiti odnosno fokusirati se na neophodno, a to je po zakonu jasno izedefinirano", pojasnio je.

Dodaje da nije bilo moguće napraviti rebalans budžeta zato što su rashodi daleko iznad prihoda te se nije imalo šta uravnotežiti. Shodno tome, poslije odluke o obustavi izvršenja donosi se odluka o privremenom finanisiranju koja je u visini ograničena četvrtinom prihoda.

Istaknuo je da se paralelno radi na izradi nacrta budžeta za 2013. godinu.

"Suštinski sada znamo s kojim sredstvima raspolažemo. Da li će to biti realna procjena ili neka kombinacija "ako ovo onda ovo". Bilo je 48 miliona KM samo na poziciji indirektnih poreza s nivoa Federacije, neuplaćena tranša MMF-a od 35 miliona KM, 10 miliona KM i 1,7 milion KM što je bilo planirano u procesu privatizacije, a rezultat toga je deficit veći od 100 miliona KM", pojasnio je.

Naglašava da se onda kada se utvrdilo da prihodovna strana ne odgovara rashodovnoj to se moralo zaustaviti i u prioritet staviti samo ono što je neohodno da se ne bi desilo daljnje urušavanje sistema.

Najavio je da će Vlada uraditi sve da se uradi realan nacrt budžeta koji će biti gotov do polovine februara, a koji će biti, kaže Zeljković, različit od dosadašnjih budžeta, dodajući da je deficit prva stavka koja će biti tretirana u tom budžetu.