Smanjenje plaća funckionerima
51

Željko Komšić zatražio izmjene Ustava BiH

SRNA/Klix.ba
Željko Komšić
Željko Komšić
Hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić zatražio je danas da na prvoj narednoj sjednici Doma naroda budu razmatrane izmjene Ustava kojima se omogućava smanjenje plata i izabranim zvaničnicima u BiH. Kako je ranije objavio portal Klix.ba Željko Komšić neće prihvatiti Nacrt budžeta BiH, ukoliko ne dođe do izmjene Ustava.

Komšić je u pismu predsjedavajućem Doma naroda Draganu Čoviću i njegovim zamjenicima Sulejmanu Tihiću i Ognjenu Tadiću predlažio da u dnevni red naredne sjednice Doma naroda bude uvršten tekst Amandmana na Ustav BiH član 9, stav 2 kako bi bio razmatran u drugom čitanju, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

U pismu se podsjeća da je ovaj amandman podnesen 2005. godine i da je usvojen u redovnoj proceduri u oba čitanja u Predstavničkom domu, kao i u prvom čitanju u Domu naroda. 

Nakon usvajanja u Domu naroda u prvom čitanju, do sada nije uvršten na dnevni red sjednice Doma naroda na kojoj bi bio razmatran u drugom čitanju. 

Ovim članom Ustava BiH je propisano da naknada za osobe koje obavljaju funkcije u institucijama BiH ne može biti umanjena za vrijeme trajanja mandata nosioca funkcije. 

Komšić tvrdi da plan ušteda predviđen Nacrtom budžeta BiH za 2012. godinu, koji se odnosi na plate i naknade svih zaposlenih u institucijama BiH, ne bi mogao biti primijenjen na plate i druge naknade nosilaca javnih funkcija bez kršenja odredaba Ustava BiH.