BiH
0

Željko Komšić zatražio informacije o slučaju "Vrbanja"

FENA
Član Predsjedništva BiH Željko Komšić zatražio je od Marinka Jurčevića, glavnog tužitelja BiH, Zdravka Kneževića, glavnog tužitelja FBiH i Senada Dautovića, glavnog tužitelja u SBK-a informaciju o tome u kojoj je fazi istrage i istražnih radnji slučaj "Vrbanja", saopćeno je iz njegovog Kabineta.

Prema do sada raspoloživim podacima, tokom jula 1993. godine u bugojanskom naselju Vrbanja, Čaušlije i u zoni odgovornosti i pod kontrolom HVO-a likvidirano je preko 40 osoba bošnjačke nacionalnosti, a odgovorni za ove zločine i pored velikog broja dokaza, do danas još nisu procesuirani.

Podsjećamo, tokom protekle sedmice član državnog Predsjedništva Komšić dostavio je prijedlog organizacionog restrukturiranja Centra za istraživanje ratnih zločina Državne agencije za istrage i zastitu (SIPA) Raffi Gregorianu, prvom zamjeniku Visokog predstavnika, Tariku Sadoviću, ministru sigurnosti BiH i Nikoli Špiriću, predsjedavajućem Vijeća ministara BiH.

Prema tom prijedlogu Centar za istraživanje ratnih zločina, čiji su zadaci najobimniji, najkomplikovanji i u profesionalnom smislu najzahtjevniji, mora u što skorijem roku biti kadrovski pojačan i organizaciono poboljšan, a sve u cilju što bržeg i efikasnijeg kažnjavanja ratnih zločinaca.

Dvanaest godina od okončanja rata u BiH isuviše dug period u kome ratni zločinci u BiH nisu efikasno i blagovremeno otkrivani i kažnjavani. Komšić smatra da, ukoliko se želi u što skorijem roku riješiti pitanje kažnjavanja ratnih zločinaca, od kojih su mnogi još na slobodi, Centar za istraživanje ratnih zločina treba ojačati i popuniti većim brojem iskusnih i stručnih kadrova kojima se mora obezbijediti veća potpora i stimulacija u svim segmentima potrebnim za njihov što efikasniji rad.