BiH
0

Željko Komšić primio franjevačke poglavare iz evropskih zemalja

Sarajevo-x.com
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić primio je u Predsjedništvu BiH franjevačke poglavare iz evropskih zemalja, te članove generalne uprave Franjevačkog reda, predvođene fra Jose Rodriguez Carballom, generalnim ministrom OFM iz Rima, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Franjevačkim poglavarima iz svih evropskih zemalja, koji su učesnici konferencije “Međureligijski dijalog u Evropi, posebno s Islamom”, koja se održava u Franjevačkoj provinciji Bosne srebrene u Sarajevu, predsjedavajući Komšić je poželio dobrodošlicu i ugodan boravak.

U svom obraćanju Komšić je istakao veliki angažman bosanskih franjevaca, te im zahvalio na svemu što su uradili i nastavljaju da rade za Bosnu i Hercegovinu. Posebno je istaknuo njihove pozitivne aktivnosti u proteklom ratu, kazavši da su bosanski franjevci prepoznatljivi kao ljudi posvećeni vjeri koji su uvijek bili uz svoj narod.

Generalni ministar fra Jose Rodriguez Carballo kazao je da je cilj njihove posjete Sarajevu, prvenstveno da pokažu koliko vole i podržavaju ovu zemlju i narod koji je toliko propatio u posljednje vrijeme, te da Sarajevo smatraju simbolom međureligijskog odnosa. Njihova poruka je spremnost na mir i istinska želja za saradnjom sa svima.

Predsjedavajućem Komšiću, Carballo je u ime evropskih franjevaca, al i u ime članova generalne uprave Franjevačkog reda uručio dvije medalje, kao znak zahvalnosti za sve ono što je učinio za franjevce.