BiH
0

Željko Komšić primio francusku ambasadoricu u BiH Maryse Berniau

FENA
Član Predsjedništva BiH Željko Komšić primio je danas ambasadoricu Francuske u BiH Maryse Berniau. Ambasadorica Berniau interesirala se o planiranim aktivnostima člana Predsjedništva BiH Željka Komšića u periodu u kojem će preuzeti ulogu predsjedavajućeg.

Ona je upoznala Komšića o najvažnijim pravcima djelovanja Francuske u BiH u narednom periodu. Istakla je da je Francuskoj stalo da razvije saradnju sa lokalnim zajednicama u BiH, te da je dosadašnju saradnju koja je uspostavljena između gradova neophodno proširiti i na kantone.

Dodala je kako bi se trebalo poraditi i na privlačenju francuskih investicija u BiH, koje su dosad bile nedovoljno zasupljene, te da Francuska nema dovoljnih informacija kada je riječ o ekonomskom stanju BiH.

Komšić je kazao da bi u ovom kontekstu trebalo podstaknuti FIPA-u da uspostavi kontakt sa sličnim organizacijama u Francuskoj, te da bi posjete, koje će u narednom periodu biti organizirane na najvišem nivou, trebale doprinijeti boljoj ekonomskoj saradnji i robnoj razmjeni između dvije zemlje.

Ambasadorica Berniau je ovom prilikom najavila da će u narednom periodu u BiH biti otvorena i francusko-bosanska gimnazija, jer Francuska želi dati veći doprinos u pogledu saradnje na polju kulture i obrazovanja u BiH, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.