BiH
0

Željko Komšić primio delegaciju Norveške narodne pomoći

Sarajevo-x.com
Generalni sekretar Norveške narodne pomoći Petter Eide, koji se nalazi u dvodnevnoj posjeti našoj zemlji, upoznao je člana Predsjedništva BiH Željka Komšića sa radom i aktivnostima ove nevladine organizacije koja u Bosni i Hercegovini djeluje četrnaest godina.

Prema njegovim riječima, ova organizacija, koja je najpoznatija po svom programu deminiranja i gradnji lokalnih kapaciteta, provodi humanitarne projekte u više od trideset zemalja svijeta i djeluje na čitavom teritoriju Bosne i Hercegovine.

Generalni sekretar Norveške narodne pomoći upoznao je člana Predsjedništva BiH Komšića sa detaljima nove Strategije protuminskih akcija Norveške narodne pomoći, koja se u BiH počela realizovati tokom ove godine. Kazao je kako je njen neposredan cilj redukovanje rizičnih površina u geografskom regionu Bosanske Posavine, u skladu sa državnim prioritetima, kako bi se osigurali uslovi za unaprijeđenje života za stanovništvo i zajednice pogođene minama i eksplozivnim ostacima iz proteklog rata.

Naglasio je da je geografski prostor Bosanske Posavine odabran iz razloga što spada među najugroženija područja u BiH i dodao da će se manje operacije nastaviti odvijati i na širem području oko Sarajeva.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić zahvalio se, u ime građana Bosne i Hercegovine, na dosadašnjem, ali i budućem angažmanu i radu ove organizacije i naglasio da svaka mina koja se ukloni predstavlja opštu, a ne političku ili etničku korist.