BiH
0

Željko Komšić preuzima dužnost predsjedavajućeg Predsjedništva BiH

FENA
Željko Komšić
Željko Komšić
Predsjedništvo Bosne i Hercegovine održat će danas sjednicu u Sarajevu na kojoj će po načelu rotacije biti obavljena primopredaja dužnosti predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

Od Nebojše Radmanovića, člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda, koji je ovom najvišom državnom institucijom predsjedavao u proteklih osam mjeseci, dužnost će danas preuzeti član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Željko Komšić, potvrđeno je Agenciji FENA iz Predsjedništva BiH.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je na temelju sadašnjeg ustava definirano kao najviša državna institucija u kojoj funkciju kolektivnog šefa države obavljaju ravnopravno tri člana iz reda konstituirajućih naroda Bosne i Hercegovine:bošnjačkog, srpskog i hrvatskog naroda. Ustavne nadležnosti Predsjedništva definirane su članom V Ustava, koji predstavlja poseban aneks Okvirnog sporazuma za mir u BiH, koji je parafiran u Daytonu 21. novembra 1995. godine i zvanično potpisan u Parizu 14. decembra te iste godine.

Predsjedništvo BiH ima tri člana koji se u četverogodišnjem mandatu smjenjuju svakih osam mjeseci.

Prvi saziv Predsjedništva BiH je izabran u septembru 1996. godine, na prvim poslijeratnim izborima. Izbor je obavljen direktnim glasanjem u FBiH - bošnjački i hrvatski član, te u Republici Srpskoj - srpski član. Od 1998. godine je, u skladu s Ustavom i Poslovnikom o radu, svakih osam mjeseci vršena rotacija na mjestu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, a u periodu od 1996. do 1998. godine funkciju predsjedavajućeg je obavljao Alija Izetbegović.

Ovo je četvrti saziv Predsjedništva BiH. Izabran je nakon općih izbora u oktobru 2006. godine. Čine ga Nebojša Radmanović, član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda, Željko Komšić, član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, i Haris Silajdžić, član Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda.

Konstituirajuća sjednica Predsjedništva BiH održana je 6. novembra 2006. godine i tada je za prvog predsjedavajućeg Predsjedništva BiH izabran Nebojša Radmanović.