Blog
0

Željko Komšić o huliganima u BiH

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Top-tema prošle sedmice je bilo navijanje, odnosno "proslavljanje" pobjede i poraza u utakmici Hrvatska - Turska u pojedinim gradovima u BiH. Ko će za koga navijati njegovo je lično pravo izbora i tu ne može niko nikome ništa određivati. Međutim, slaviti ili tugovati poslije utakmice, pa se pokušati obračunati sa "onima drugima" je maloumno, piše na svom blogu Član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Generalno govoreći, tu se sveukupno radi o nekoliko stotina huligana u BiH, od koji je veliki broj maloljetnika, a koji su, u principu, te noći život najviše zagorčali svojim mirnim sugrađanima. Koliko se samo djece tu noć probudilo i rasplakalo zbog divljanja "navijača", ističe Komšić na svom blogu.

Komšić je policiji uputio i kritiku: "Što se tiče reakcije policije, pozitivno me je iznenadila njena priprema da se spriječe eventualni sukobi navijačkih grupa, međutim, mislim da to nije bilo dovoljno, s obzirom da su dozvolili da se te grupe uopće formiraju. Imajući u vidu čime sve raspolažu, mislim da je policija ipak reagovala previše mlako i oprezno. Tu se vjerovatno radi o već općepoznatom strahu policije od prekoračenja ovlasti i tu ih treba razumjeti, ali da neko priđe i baci na policijsko vozilo kamen od 10 kg - e, to ne shvatam. Smatram da će ipak jednom policija morati početi da se radikalno razračunava sa navijačkim huliganima."

Na kraju, za ne povjerovati je kako se najljući protivnički navijači vole kada se nađu uhapšeni u policijskoj stanici, prosto jedni druge sažalijevaju u smislu "šta ih je snašlo i otkud svi oni tu", ističe Komšić.

Komšić se na svom blogu osvrnuo i na izjave drugih političara: "Neki dan sam pročitao izjavu jednog političara da je Gavrilo Princip bio terorist. Ne mogu da vjerujem kakvim sve glupostima ljudi pokušavaju zaraditi političke poene. Ma, izbori su čudo."

Cijeli tekst možete pročitati na http://zeljkokomsic.blogger.ba/