BiH
0

Željko Komšić: Nije pobijeđen fašizam

FENA
Željko Komšić (Foto: Klix.ba)
Željko Komšić (Foto: Klix.ba)
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i dobitnik najvišeg ratnog priznanja Zlatni ljiljan Željko Komšić kazao je u okviru obilježavanja Dana Zlatnih ljiljana i Dana pobjede nad fašizmom da je prikladno da dobitnici javnih ratnih priznanja Armije BiH ovaj dan slave kao svoj.

Naglasio je da su se oni borili protiv fašizma koji je u nekim trenucima bio prikriven i da oni koji su antifašisti, a prije svega je mislio na predstavnike međunarodne zajednice, ovaj oblik fašizma nisu znali prepoznati kao stvarni fašizam pa se to definiralo kao građanski rat i slično. No u BiH je, kaže Komšić, od 1992. do 1995. godine osim borbe za očuvanje BiH to bila i borba protiv fašizma.

Na pitanje da li je fašizam pobijeđen, Komšić je kazao i da se 1945. godine mislilo da je fašizam pobijeđen, pa se uspostavilo da nije „onda se ne može reći ni danas da je pobijeđen“.

"Uvijek će biti ideja političara i političkih opcija koji će na fašizmu, šovinizmu ili ksenofobiji pokušati graditi nešto mnogo gore", smatra Komšić.

Naglasio je da je sreća to što u Evropi stvari idu u drugom pravcu, u pravcu sloboda i rješenje ksenofobičnog načina razmišljanja.

"Ipak može se primijetiti i da u najrazvijenijim zemljama Evrope postoje jaki fašistički pokreti", zaključio je Komšić.

Savez udruženja dobitinika najvećih ratnih priznanja Zlatni ljiljan i Zlatna policijska značka Kantona Sarajevo u povodu 9. maja organiziralo je tradicionalno 15 druženje svih članova ovog saveza.