BiH
0

Željko Komšić na sastanku Igmanske inicijative

FENA
Željko Komšić (Foto: Arhiv)
Željko Komšić (Foto: Arhiv)
U Beogradu se u petak održava sastanak Igmanske inicijative pod nazivom "Evropska perspektiva, saradnja i stabilnost regiona". Na sastanku će učestvovati predsjednik Srbije Boris Tadić, kao i predsjednici Hrvatske i Crne Gore, Ivo Josipović i Filip Vujanović i predsedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, najavila je ranije Pres služba predsjednika Srbije.

Na sastanku će učestvovati i povjerenik Evropske unije za proširenje Štefan Fulle.

Uoči skupa kopredsjednik Igmanske inicijative Aleksandar Popov je ocijenio da je sastanak značajan jer se dešava u momentu kada je već poznato mišljenje Evropske komisije o statusu kandidata za Srbiju i napretku ostalih država regiona.

Kako je rekao za Tanjug, očigledan je napredak zemalja članica Igmanske inicijative, izuzimajući BiH, od prošlog do ovog susreta.

"Sve tri zemlje su dostigle stepen više u napretku ka EU, jer napredak znači i dizanje međusobnih odnosa na viši nivo", rekao je Popov i naveo da će Igmanska inicijativa u tom smislu predložiti na sastanku u Beogradu tri konkretne stvari.

"Prije svega brže rješavanje preostalih otvorenih pitanja koja nas blokiraju na putu ka EU, zatim da se više aktera uključi u proces suočavanja s prošlošću i procesuiranje ratnih zločina, da se ne bi dešavale ovakve stvari kao sada s optuženicama iz Srbije u Hrvatskoj, i, konačno, naša sugestija je da se počne s primjenom pozitivnih iskustava iz nordijskog modela saradnje", naveo je Popov.

Za početak on očekuje da se učvrsti interparlamentarna saradnja.

On je podsjetio da je u februaru na sastanku delegacije Igmanske inicijative s predstavnicima EK-a u Bruxellesu zaključeno da se krene u jedan projekat, koji je odobrila EU, a tiče se preostalih otvorenih pitanja, kao što su status i imovinska pitanja nastala raspadom nekadašnje Jugoslavije.

"To je ekspretski projekat i mi ćemo prve rezultate rada tih ekperata predstaviti upravo na sesiji u Beogradu", najavio je Popov.

Igmanska inicijativa osnovana je u novembru 2000. godine i predstavlja pokret koji obuhvata više od 140 nevladinih organizacija iz Bosne i Hercegovine, Republike Hrvatske i Srbije i Crne Gore.