BiH
75

Željko Komšić će uputiti apelaciju protiv sporne oduke Vlade RS o prebivalištu

Piše: F.V.
Željko Komšić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Željko Komšić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić uputit će apelaciju Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine povodom donošenja Odluke Vlade Republike Srpske o vršenju provjere tačnosti i istinitosti podataka prilikom prijave prebivališta na teritoriji Republike Srpske, saopćeno je dana iz kabineta Željka Komšića.

"Nakon što je Odluka objavljena u Službenom listu RS, 24. aprila 2014. stekli su se formalni uslovi za pokretanje apelacije pred Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine", saopćeno je.

Koordinator koalicije Prvi mart Emir Suljagić izjavio je za Klix.ba sredinom aprila kako je odluka Vlade Republike Srpske (RS) o vršenju provjera tačnosti i istinitosti podataka prilikom prijave prebivališta na teritoriji RS-a, čin kojim je vlast u tom bh. entitetu napustila Daytonski mirovni sporazum, te da time "direktno ugrožavaju mir u Bosni i Hercegovini".

Premijerka RS-a Željka Cvijanović izjavila je da ova odluka ima privremeni karakter, a usvojena je, navela je Cvijanović, jer se ne može čekati kako bi se vidjela sudbina zakona o prebivalištu, bilo da je riječ u RS ili na nivou BiH.

"Od naših izabranih zvaničnika, u entitetskoj i državnoj vlasti, očekujemo da poduzmu prvo sve pravne, a potom i sve ostale korake koji su potrebni u cilju očuvanja mira u ovoj zemlji, jer ovo je do sada najozbiljniji korak ka narušavanju krhkog mira u ovoj zemlji. Ovo je i potvrda naših ranijih izjava da je ova vlast, ovaj režim u entitetu RS, spreman žrtvovati mir da bi sačuvao vlast", kazao je Suljagić.

Odluku su snažno osudili Stranka demokratske akcije i Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine. Na odluku su burno reagirali i udruženja žrtava i povratnička populacija.