Tereti se za učešće u genocidu
0

Željko Ivanović Arkan ponovo u pritvoru

Sarajevo-x.com
Odlukom Apelacionog vijeća Suda BiH ponovo je određen pritvor Željku Ivanoviću zvanom "Arkan", koji se tereti za učešće u genocidu u Srebrenici, javlja BIRN - Justice Report.

Ivanoviću je 7. decembra 2010. godine ukinut pritvor i određen niz mjera zabrane nakon čega je Tužilaštvo BiH uložilo žalbu. Kako se navodi u saopštenju Suda BiH, dva dana kasnije, 10. decembra, Apelaciono vijeće je djelimično uvažilo žalbu Tužilaštva i donijelo odluku o ponovnom određivanju pritvora.

Odlukom Apelacinog vijeća, Ivanoviću, bivšem pripadniku Drugog odreda Specijalne policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) koji se tereti za genocid počinjen u Srebrenici, pritvor je određen iz vanrednih okolnosti.

"Postojanje vanrednih okolnosti proizilazi iz činjenice da je presudom Međunarodnog suda pravde utvrđen genocid i prisilno raseljenje stanovništva na tom području, u korelaciji sa masovnosti radnji krivičnog djela, velikog broja osoba na koje su se posljedice istog posredno ili neposredno odrazile", navodi se u saopštenju Suda BiH.

U Zakonu o krivičnom postupku (ZKP) BiH navodi se da se pritvor osumnjičenom ili optuženom može odrediti iz vanrednih okolnosti, odnosno jer je za krivično djelo koje se toj osobi stavlja na teret predviđena zakonska kazna od najmanje 10 godina ili kazna dugotrajnog zatvora i da bi puštanjem na slobodu rezultiralo stvarnom prijetnjom narušavanja javnog reda.

Tužilaštvo Ivanovića tereti za sudjelovanje u zarobljavanju i ubistvima više od 1.000 Srebreničana u Zemljoradničkoj zadruzi Kravica 13. jula 1995. godine.

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) 4. marta 2009., a po nalogu Tužilaštva BiH, uhapsili su Ivanovića nakon čega mu je bio određen pritvor.

Suđenje mu je počelo krajem augusta 2009. godine, a trenutno je u toku izvođenje dokaza Odbrane.