Distrikt Brčko
9

Željka Ljubičić: Hitno potreban zakon o transplantaciji organa

SRNA
U distriktu Brčko hitno je potreban zakon o tranplantaciji organa, jer samo transplantaciju bubrega trenutno čeka više od deset lica, rekla je danas predsjednik Udruženja hroničnih bubrežnih bolesnika "Bubreg" iz Brčkog Željka Ljubičić.

"U ovoj lokalnoj zajednici još nije donesen zakon o transplantaciji koji joj je hitno potreban", istakla je Ljubičićeva, obraćajući se na skupu koji je Udruženje organizovalo u gradskom Domu kulture u okviru svoje stalne kampanje na podizanju nivoa svijesti stanovništva o potrebi zavještanja organa.

Ona je pozvala građane distrikta da budu odlučniji u vezi sa potpisivanjem donorskih kartica, čime mogu pomoći mnogima koji čekaju transplantaciju organa.

"Kod nas se još rade transplantacije sa živog donora /roditelji, braća, sestre i supružnici/, a mi, u struci, zalažemo se za kadaveričnu transplantaciju. Ona se vrši od moždano mrtve osobe. Kada se u distriktu usvoji zakon o transplantaciji, onda će se organi uzimati i na taj način", napomenula je Željka Ljubičić.

Nefrolog i načelnik Klinike za interne bolesti UKC-a Tuzla Midhat Tabaković rekao je da svijest građana u BiH o važnosti uključivanja u donorsku mrežu raste, ali, ipak, ne dovoljno brzo, zbog čega je o tome potrebne češće edukacije građana.

"Kada je riječ o segmentu kadaverične transplantacije treba imati na umu da jedan odlazeći život može spasiti na desetine drugih života. Tu temu treba afirmisati tako da svaki dan bude prisutna u našim razgovorima, jer to je budućnost", naveo je Tabaković.

On je rekao da je U BiH oko 2.500 bolesnika na hroničnom programu dijalize.