BiH
0

Željka Cvijanović: BiH nema vladu, jučer u Sarajevu nije održana sjednica dvije vlade

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predsjednica Vlade RS-a Željka Cvijanović izjavila je da na nivou BiH ne postoji vlada, već Vijeće ministara sa minornim nadležnostima u odnosu na entitetske vlade, prenosi RTRS.

Ona je naglasila da Ustav BiH ne prepoznaje kategoriju vlade na nivou BiH, već Vijeća ministara koji je značajno drugačiji u odnosu na ono kako svakodnevno vlade funkcionišu.

"Sama činjenica da je najveći dio nadležnosti, koji se odnosi na funkcionisanje zajednice i građana, u rukama entiteta govori da je entitet taj koji posjeduje ili ima vladu koja se bavi takvim stvarima iz nadležnopsti koje crpi iz samog ustava", rekla je Željka Cvijanovićev.

Komentarišući izjavu lidera SDS-a Mladena Bosića da je održana sjednica dvije vlade, misleći na Vladu Srbije i Vijeće ministara BiH, Cvijanovićeva je rekla da je to strašna politička greška, odnosno vokabular stranaca i "političkog Sarajeva".

"Političko Sarajavo voli da koristi termin da je to vlada BiH iako nigdje ne piše i onda izloženi takvom vokabularu počnete da ponavljate te stvari", istakla je premijerka RS-a.

Ona je napomenula da je Vijeće ministara prvobitno imalo samo osnovne nadležnosti, ali da je do sada "dostiglo čudno tijelo" s obzirom da često donosi odluke u vezi sa pitanjima za koja nije nadležno, ali da te odluke nisu provodive.

"Svi mehanizmi za provođenje odluka su u rukama Republike Srpske, a kada je u pitanju FBiH, ti mehanizmi su podijeljeni i između Federacije i između kantona", navela je ona.