Mašinovođe moraju na posao
0

Željeznice RS: Prvo početi proces rada, pa pregovarati

SRNA
Uprava "Željeznica Republike Srpske" i predstavnici sindikata u ovom preduzeću pozvali su mašinovođe da se vrate redovnim poslovima i da odmah počnu sa procesom rada, a da potom izaberu legitimne predstavnike koji će pregovarati sa rukovodstvom preduzeća.

Sindikati apeluju da se mašinovođe vrate u proces rada jer u protivnom neće biti u mogućnosti da ih zaštite od zakonskih sankcija.

"Pozivamo sve mašinovođe ŽRS koji ne ispunjavaju radne zadatke da se vrate svojim redovnim poslovima a samim tim i u zakonske okvire propisane Zakonom o radu", jedan je od zaključaka sastanka uprave i sindikalnih lidera u Željeznicama.

Zaključeno je i da Vlada Srpske što hitnije treba da pokrene skupštinsku proceduru donošenja zakona o finansiranju i restruktuiranju  ŽRS, kako je navedeno i u Sporazumu potpisanom 15. februara, saopšteno je iz Željeznica Srpske.

"Pozivamo mašinovođe ŽRS da odmah počnu proces rada i da nakon toga izaberu legitimne predstavnike koji mogu pristupiti pregovorima sa Upravom Željeznica. Naknade materijalnog troška ( tzv. kilometra) biće rješavane kroz Kolektivni ugovor koji će biti izrađen zajedno sa svim predstavnicima sindikata ŽRS, a u skladu sa zakonom", navodi se u zaključcima.

Iz ŽRS napominju da se od ovih zaključaka ograđuje predsjednik Samostalnog sindikata mašinovođa ŽRS Simo Cvjetković sa obrazloženjem da ne može donijeti odluku bez saglasnosti Republičkog odbora i predlaže da se pozovu predstavnici mašinovođa koji su obustavili rad s ciljem rješavanja nastalog problema. 

U Doboju je danas održan sastanak uprave preduzeća i predstavnika svih sedam sindikata u Željeznicama RS na kojem je razmatrana aktuelna problematika "u vezi sa nelegalnom obustavom rada". Na sastanku su učestvovali i predsjednici Skupštine akcionara i Nadzornog odbora, kao i direktor Sektora unutrašnje kontrole.
Generalnim direktorom Željeznica Draganom Savanovićem ranije je danas rekao da je zahtjevima mašinovođa nemoguće udovoljiti, jer izlaze iz zakonskih okvira, odnosno važećeg kolektivnog ugovora.

On je naveo da je raniji sporazum između menadžmenta ŽRS i sindikata mašinovođa, koji je potpisao tadašnji vršilac dužnosti ŽRS Zdravko Savić, nezakonit i van primjene pošto je sačinjen u suprotnosti sa važećim kolektivnim ugovorom.

Mašinovođe zahtijevaju od Uprave ŽRS izmjenu kolektivnog ugovora, jer bi im, ukoliko taj dokument bude usvojen, kako tvrde, primanja bila znatno smanjena. Oni su prije dva dana su zaustavili vozove nakon što rukovodstvo preduzeća nije usvojilo njihov zahtjev da im za februar i mart, umjesto jedne marke, budu isplaćena primanja od 2,4 KM po kilometar-satu.