BiH
0

Željeznice RS-a pregovaraju o novom zaduženju od 100 miliona

FENA
Željeznice Republike Srpske (ŽRS) iako već imaju oko 200 miliona maraka kredita, vode razgovore o realizaciji novog zaduženja od još 100 miliona kod jedne češke banke.

To javno preduzeće sada godišnje otplaćuje oko 25 miliona kredita, koliki je i grant Vlade RS-a.

Namjera uprave je da se smanji broj zaposlenih sa 3.500 na 2.500 do sredine ove godine, tako da se ide na otvaranje zavisnih preduzeća, ali i da se ukine „bespotrebno“ zapošljavanje.

Na posljednjoj prošlogodišnjoj sjednici Skupštine akcionara ovog javnog preduzeća rečeno je da se višak radnika neće odmah poslati na ulicu, odnosno da će se utvrditi optimalan broj radnika i omogućiti prekvalifikacija za jedan broj onih koji se nađu na tom spisku.

Međutim, plan mjera i aktivnosti na otklanjanju slabosti u poslovanju i plan finansijske konsolidacije Željeznica RS-a vraćeni su upravi preduzeća na doradu, jer je bilo niz primjedbi i prijedloga na Skupštini akcionara.

Zanimljivo je i da je Skupština akcionara u Odbor za reviziju Željeznica RS-a imenovala ekonomisticu Snježanu Vujnić, iako je ona u međuvremenu postavljena za v.d.direktoricu Investiciono-razvojne banke RS-a, nakon što je ostavku podnio Milenko Pavlović.