Upozorenje Vladi FBiH
0

Željeznice FBiH najavljuju totalnu blokadu željezničkog saobraćaja

SRNA
Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba
Samostalni sindikat željezničkih radnika u BiH upozorio je Vladu Federacije BiH i resorno ministarstvo da će, ukoliko odmah ne isplate dugovanja Željeznicama FBiH, doći do totalne blokade željezničkog saobraćaja.

U pismu ovog sindikata, upućenog Parlamentu i Vladi FBiH, te federalnom Ministarstvu transporta i komunikacija, navodi se da je ovakvo obraćanje apel za pomoć, a ne ucjena.

Sindikat ističe da će, ukoliko se ne počne rješavati teško stanje u Željeznicama FBiH, doći do totalog kolapsa i prestanka rada željezničkog saobraćaja, što će imati velike implikacije na BiH.

Odluku da se obrate vlastima radi pronalaženja rješenja za funkcionisanje Željeznica FBiH donijeli su na sjednici 11. septembra predstavnici svih sindikata koji djeluju u tom javnom preduzeću.

Predsjednik Samostalnog sindikata željezničkih radnika u BiH Munir Spahić, koji je potpisao ovo pismo, zapitao je zakonodavnu i izvršnu vlast u FBiH do kada zaposleni na Željeznicama FBiH mogu raditi bez plata, uplaćenih toplih obroka, doprinosa za penzijsko i zdravstveno osiguranje, naknada za prevoz i bez zaštitne opreme za rad.

Spahić pita i da li će se poništiti nezakonita privatizacija dijela željezničkih operatera čija imovina nije zakonski definisana i čime se u potpunosti negira Zakon o Željeznicama FBiH.

Iz Samostalnog sindikata željezničkih radnika u BiH navode da godinama traže sistemska rješenja i upozoravaju da je samo pitanje dana kada će se zbog neizvršavanja obaveza prema Željeznicama FBiH dogoditi nesreća zbog neadekvatnog održavanja željezničke infrastrukture i dotrajalih voznih sredstva.