BiH
49

Željeznice FBiH: Ako nam blokiraju račune bit će ugrožena kompletna privreda BiH

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
JP Željeznice FBiH (ŽFBiH) mogle bi zapasti u ozbiljne probleme ukoliko Porezna uprava FBiH izvrši najavljenu blokadu računa, a posljedice bi bile toliko dalekosežne da bi ugrozile kompletnu privredu u BiH, saopšteno je danas iz ovog preduzeća.

"Dugovanja koja potražuje Poreska uprava nastala su isključivo zbog nepoštivanja Zakona o finansijskoj konsolidaciji ŽFBiH, prema kojem je Vlada FBiH preuzela na sebe uplatu svih doprinosa za željezničare u FBiH u periodu 2008. - 2012. godina. Prema tom Zakonu, Vlada FBiH obavezala se da će uplatiti željezničarima doprinose u iznosu od cca 180 miliona KM što nije ispoštovala i što čini približan iznos ukupnih dugovanja ŽFBiH prema Poreskoj upravi. Iz toga razloga Željeznice FBiH tužile su Vladu FBiH i spremne su na vansudsku nagodbu ukoliko bi se, zajedno s Vladom i Poreznom upravom, došlo do dogovora o izmirenju ovih obaveza", navode iz Željeznica FBiH.

Ističu da ako bi blokada potrajala, može doći i do reakcije sindikata, što podrazumijeva mogući štrajk i obustavu rada, u slučaju da se ne budu izmirivale obaveze prema uposlenicima.

"ŽFBiH se zalažu za poštivanje zakonske regulative, ali s druge strane, Vlada FBiH ne poštuje mnoge zakone i odluke koje se tiču poslovanja Željeznica FBiH. ŽFBiH još jednom pozivaju resorno ministarstvo i sve nadležne institucije da se konačno uključe u realno rješavanje ovog problema kako ne bi došlo do urušavanja ovog izuzetno značajnog strateškog preduzeća, a samim tim i do urušavanja privrednog sistema u državi", zaključuje se u saopštenju.