Svi zajedno
0

FOTO / Željezničari iz bivše Jugoslavije protiv ukidanja putničkih linija

FENA
Sindikalni predstavnici željezničara iz BiH, Hrvatske, Slovenije i Srbije dogovorili su se o zajedničkom nastupu protiv ukidanja međunarodnih željezničkih putničkih linija.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Problem je zapravo nastao nakon redovnih godišnjih sastanaka za projektovanje međunarodnog putničkog reda vožnje za evropske željeznice koji su održani u februaru i martu ove godine u Ljubljani. Hrvatske željeznice su iznijele stav da zbog racionalizacije poslovanja, visokih troškova i malih prihoda traže ukidanje pojedinih međunarodnih vozova koji prolaze kroz Hrvatsku.

Zamjenik predsjednika Samostalnog sindikata izvršnog osoblja područja infrastrukture Željeznica FBiH Mehmed Bešić kazao je na konferenciji za novinare u Sarajevu da je najavljano ukidanje pet vozova koji idu iz BiH prema susjednim državama, konkretno prema Zagrebu i Beogradu. S tim činom, po njegovim riječima, dovodi se u pitanje pravo građana BiH da putuju ovim vidom prijevoza i imaju izlaz ka Evropi.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
„Tim prijedlogom i budućim redom vožnje koji stupa na snagu u decembru predviđeno je da se ukine pet vozova koji su bili po redu vožnje iz BiH. To su vozovi koji saobraćaju iz Sarajava prema Zagrebu i Beogradu i obratno, te iz Ploča prema Zagrebu“, kazao je Bešić.

„Zahtijevamo da predstavnici uprava željeznica Hrvatske, BiH i Srbije riješe ovaj problem da ne bi doveli u pitanje saobraćanje tih međunarodnih vozova i ujedno apelujemo na vlade u BiH i susjednih država da se uključe u rješavanje ovog problema“, istakao je Bašić.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Dopredsjednik Sindikata prometnika vlakova Hrvatske Srećo Stjepić izjavio je da ovo nije problem samo BiH nego i zemalja u regionu - Hrvatske, Slovenije i Srbije.

Predstavnici željezničkih uprava na svojim redovnim sastancima kod određivanje voznih redova za 2012./2013., po njegovim riječima, očito se nisu mogli dogovoriti o podjeli troškova svih tih vozova i pristupilo se, kako kaže, rigoroznoj mjeri ukidanja više od 40 vozova koji su veza s ostatkom Evrope.

„I Hrvatska je praktično ostala s tri voza povezana sa zapadnom Evropom i s Budimpeštom“, dodao je Stjepić.

Suočeni s istim problemom sindikati željezničara su danas organizirali slične konferencije za medije u Zagrebu i Ljubljani.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
„Htjeli smo javnost u ovom zemljama, kao i u Srbiji upozoriti na to što se dešava, te da izvršimo pritisak na uprave željeznica i ukažemo na potrebu da se u rješevanje problema uključe nadležna ministarstva“, dodao je Stjepić.

Smatra da radnici na željeznicama neće ostati bez posla jer na tim linijama voze i teretni vozovi.

“Probem je samo što BiH, Hrvatska, Slovenija i Srbija na ovaj način ostaju bez veza s ostatkom Evrope“, kazao je Stjepić.

Predstavnik Samostalnog sindikata saobraćajnih i transportnih djelatnosti na Željeznicama Republike Srpske Mladen Katanić kazao je da se ovako nešto nije odavno dešavalo, odnosno da neko pojedine države stavlja u svojevrsnu izolaciju.

Uprava Željeznica FBiH podržala je inicijativu sindikata i saopćila da će se zajedno boriti da Bosna i Hercegovina i njeni građani ne budu izolovani te da i dalje imaju mogućnost putovanja željeznicom u zemlje regiona.