Projekat od 100.000 KM
0

Želite li učiti o EU, na usluzi su vam e-learning kursevi

FENA
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
(Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Direkcija za evropske integracije predstavila je u petak u Sarajevu projekat učenja na daljinu, tzv. e-learning koji je uspješno realizirala uz pomoć Holandske organizacije za razvoj (SNV) i uz finansijsku podršku Ambasade Velike Britanije u BiH.

Projekat će omogućiti državnim službenicima, ali i svim zainteresiranim, da putem web stranice www.dei.gov.ba pristupe kursevima i informiraju se o EU normativima, aktima, zakonima, itd.

"Ovo je novi vid obuke državnih službenika koji će im omogućiti sticanje dodatnog znanja iz oblasti koje su im neophodne u procesu integracije BiH u EU", izjavio je medijima pomoćnik direktora Direkcije za evropske integracije Nedeljko Masleša.

Regionalna direktorica SNV-a Šemsa Alić istakla je da je e-learning dio Programa lokalizacija EU.

"Program je baziran na četiri komponente: jačanje praktičnih i teorijskih kapaciteta općina u skladu s EU standardima, jačanje kapaciteta medija u smislu izvještavanja o EU, e-learning koji omogućava ubrzavanje učenja i uvođenje tzv. cjeloživotnog učenja te obuka za državne službenike za strateško planiranje koja će ih osposobiti za pregovore s EU", kazala je Alić.

Ambasador Velike Britanije u BiH Michael Tatham je u izjavi novinarima kazao da je projekat vezan za podršku napretku BiH ka članstvu u EU.

"Projekat omogućava državnim službenicima da steknu vještine i znanje koji su im potrebni u procesu integracije EU. Inače, programi razvoja i obuke oduzimaju mnogo novca i vremena, ali projekat e-learninga je na elektronskoj platformi koja će stalno biti na raspolaganju službenicima", rekao je Tatham.

Ukupna vrijednost projekta je 100.000 KM, a pristup kursevima službenici imaju već od danas.