Michael Tatham
0

Želimo vidjeti napredak BiH prema evropskim integracijama

FENA
Velika Britanija će nastaviti podržavati BiH na putu prema evropskim integracijama, ali brzina kretanja tim putem je u rukama vlasti u BiH, izjavio je danas novi ambasador Velike Britanije u BiH Michael Tatham tokom prvog susreta s bh. novinarima u Sarajevu.

On je kazao da Velika Britanija želi vidjeti BiH da ostvaruje napredak prema evropskim i evroatlantskim integracijama, što je značajan izazov.

-Velika Britanija i drugi partneri iz EU bit će u vrhu podrške tom napretku i pružit će pomoć BiH za reforme neophodne za postizanje tog napretka, kazao je ambasador Tatham.

Istaknuo je da je nužno da političari u BiH, bez obzira na razlike, pronađu "zajednički teren" za dostizanje zajedničkog cilja, a to je napredovanje prema EU.

Ambasador je podsjetio i na jučer objavljeni Izvještaj o napretku BiH, koji je ukazao na potrebu poboljšanja političke klime u zemlji. Loša politička klima usporila je kretanje nakon potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, dodao je.

U tom kontekstu, podržao je poruke visokog predstavnika za vanjsku i sigurnosnu politiku Havijera Solane i evropskog komesara Ollija Rehna upućene bh. političarima, a očekuje i da će u ponedjeljak u Briselu sa sastanka ministara vanjskih poslova EU biti poslana poruka o potrebi stvaranja konstruktivnije klime i napretka u reformama.

Ambasador Tatham je mišljenja da su ustavne promjene potrebne BiH, podsjetivši da je to jedan od uvjeta iz dokumenta Evropsko partnerstvo, a i bitna tema u Izvještaju o napretku.

O ustavnim promjenama, kako je napomenuo, trebaju odlučiti političke vođe u zemlji, ali akcent treba biti na efikasnosti institucija i procesu donošenja odluka radi implementacije evropskog zakonodavstva.

Također, britanski ambasador na pitanje o zatvaranju Ureda visokog predstavnika, podsjeća na stav Velike Britanije kao članice Vijeća za implementaciju mira da je prije tranzicije ovog ureda neophodno da vlasti ispune pet ciljeva i dva uvjeta.

Ambasador Tatham, koji je prije ove obavljao funkciju šefa Odjela za zapadni Balkan i koordinatora za Balkan, doputovao je prije dva dana u našu zemlju, a jučer je Predsjedništvu BiH predao akreditivna pisma.

Ima značajno profesionalno iskustvo vezano za ovaj region. Kaže da mu je kao stranom diplomati BiH fastinantna, ali kompleksna država u kojoj je potrebno uraditi još dosta stvari.

-Nadam se da ću biti aktivan ambasador i da ću raditi s političarima u BiH, kao i moj prethodnik, kazao je novi ambasador Velike Britanije u BiH.