Predstavnicima vlasti uručena peticija
0

VIDEO / "Želimo kvalitetnije zdravstvo, obrazovanje, komunalne usluge..."

FENA
Članovi Centra za promociju civilnog društva danas su ispred sarajevske Katedrale predstavnicima vlasti u Kantonu Sarajevo uručili peticiju o važnosti usvajanja Zakona o lokalnoj samoupravi KS-a.

Peticiju napravljenu u formi knjige čini 1.000 sakupljenih potpisa građana Sarajeva kojim su dali podršku kampanji spomenutog Centra "Stop nejasnim nadležnostima općina, grada i kantona", provedenoj u trodnevnoj uličnoj akciji u Sarajevu.

Peticija je uručena predstavnicima dviju političkih partija u KS - Socijaldemokratskoj partiji (SDP) i Stranci demokratske akcije (SDA). Predviđeno je da pored tih dviju stranaka bude uručena i predstavnicima Saveza za bolju budućnost-Fahrudin Radončić (SBB), u skladu s očekivanjem da će te tri stranke formirati novu vlast u KS-u, ali se iz te stranke niko nije pojavio na današnjem skupu.

Menadžer Centra za promociju civilnog društva Ševko Bajić istaknuo je predstavnicima medija da se peticijom želi poručiti izabranim predstavnicima vlasti da s građanima ne treba komunicirati samo putem medija ili od izbora do izbora.

(Video: Jasenko Korjenić)

On je mišljenja da ovakve i slične akcije daju mogućnost građanima da sebe učine važnijim u rješavanju njihovih problema.

"Kampanja je pokrenuta jer sadašnja situacija nejasnih nadležnosti općina, grada i kantona znači lošiji kvalitet usluga za građane - konkretno komunalnih usluga, infrasutrukture ili obrazovanja. Ukoliko želimo napraviti poboljašnje u tim oblastima, moraju postojati vrlo jasno razgraničene nadležnosti - kod koga je novac i kod koga je odgovornost", kazao je on.

Predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a Fikret Musić naglašava da je ova stranka već nekoliko puta tražila da se na nivou KS-a donese Zakon o lokalnoj samoupravi te da to nije učinjeno do danas. Podsjetio je i da su odluke Ustavnog suda FBiH pokazale da su jedinice lokalne samouprave i uprave u pravu kada traže svoje izvorne nadležnosti.

Potpredsjednik Kantonalnog odbora SDA Nedžad Ajnadžić dao je podršku današnjoj inicijativi, istaknuvši da će ova stranka podržati usvajanje spomenutog zakona da bi se što više poboljšao kvalitet života građana.