Protesti u Banjoj Luci i Sarajevu
0

"Želimo da živimo, a ne da preživljavamo"

FENA/Sarajevo-x.com
(Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Neformalna grupa građana, koja je u sklopu kampanje "Glas naroda" danas organizirala javno okupljanje u centru Banje Luke, izrazila je nezadovoljstvo socijalno-ekonomskim položajem građana u RS-u.

Na skupu, kojem je prisustvovalo nekoliko stotina građana, od predstavnika vlasti je zatraženo smanjenje primanja poslanicima Narodne skupštine Republike Srpske za 30 posto i usmjeravanje tih sredstava za isplatu ukinutih i nedostatnih subvencija socijalno ugroženim kategorijama.

Ta sredstva treba da se, smatraju, usmjere korisnicima naknade za tuđu njegu i pomoć, koja trenutno u RS-u iznosi 41 KM, zatim porodicama sa četvero i više djece i samohranim roditeljima i mnogim drugim.

Od vlasti traže da onemogući imenovanje na javne funkcije osobama koje su punomoćno osuđene za krivična djela te takvi pojedinci odmah uklone s javnih funkcija, a zbog sve težeg stanja u privredi i otpuštanja sve većeg broja radnika zahtijevaju da se izvrši smanjenje poreza i doprinosa na plaće, te da se njihova vrijednost vrati na stanje od decembra 2010. godine.

"Želimo da živimo, a ne da preživljavamo. Želimo da živimo od našeg rada i znanja, a ne da nam život zavisi od partijske knjižice vladajuće garniture", rekao je inicijator ovog protestnog okupljanja, banjalučki student Stefan Filipović.

Filipoviću se u ovakvom vidu nezadovoljstva pridružili i aktivisti udruženja građana "Oštra nula" i "P`okret", a cilj kampanje je da građani RS-a javno i u skladu sa zakonom iskažu nezadovoljstvo aktuelnim stanjem u društvu.

Šta misle u stanju u RS-u iskazali su i transparentima: "Glas naroda se čuje", "Ne želim da budem talac straha", "Juče radnik, danas rob, sutra?", "Nećemo stati", ali i panoom na kojem su bile slike predsjednika Udruženja penzionera i Unije studenta RS-a, te Saveza sindikata s pitanjem "Čije interese zastupaju ovi ljudi?".

Filipović je poručio da je ovo samo početak i da će nastaviti s ovakvim protestima i u narednom periodu.

On i predstavnici "Oštre nule" smatraju da je pritisak, strah i "propaganda iz vrha" uticala da se na protest na Trgu Krajine ne odazove veći broj građana, te naglašavaju da rade u cilju interesa običnih građana, a ne bilo čije političke opcije.

U vrijeme protesta bilo je vidno pojačano prisustvo policije na glavnom banjalučkom trgu.

Istovremeno sa protestima u Banjoj Luci održani su i protesti ispred sarajevske katedrale, koje je organizovala Jedinstvena organizacija za socijalizam i demokratiju.

Na protestima u Sarajevu pojavila se nekolicina građana koja je parola izrazila nezadovoljstvo trenutnim stanjem u Bosni i Hercegovini.

Protestima se priključila i Akcija građana, koja je donijela famozne "glavuše", ogromne karikature političara.