Austrijski list Kurier
0

Zeleno svjetlo SAD-a za imenovanje Inzka

Sarajevo-x.com
Valentin Inzko
Valentin Inzko
Sjedinjene Američke Države dale su zeleno svjetlo imenovanju austrijskog diplomate Valentina Inzka na mjesto visokog predstavnika Evropske unije u BiH, piše austrijski list Kurier u izdanju od srijede.

List piše da je u utorak navečer Inzko i oficijelno postao zamjenik Slovaka Miroslava Lajčaka. Krajem marta, na sastanku upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC) u Sarajevu dogodit će se i oficijelno proglašenje novog visokog predstavnika.

Kurier navodi i to da su bh. mediji ranije objavili kako Washington nije naklonjen Austrijancu, te podsjeća da je PIC međunarodno tijelo sastavljeno od 55 zemalja zaduženo za monitoring implementacije Dejtonskog mirovnog sporazuma potpisanog 1995. godine.

Valentin Inzko je bio prvi poslijeratni austrijski ambasador u Bosni i Hercegovini i njegov mandat je trajao od 1996. do 1999. godine. Trenutno radi kao ambasador svoje zemlje u Sloveniji, a bio je jedan od predloženih političara EU nakon što je Lajčak podnio ostavku na mjesto specijalnog izaslanika EU u našoj zemlji.

Austrijski ministar vanjskih poslova Michael Spindelegger na navode lista izjavio je: "Ovo je odlična potvrda rada i iskustva ambasadora Inzka. Također, to je jasan znak priznavanja uloge i reputacije koju Austrija ima na Balkanu."