Talin
0

Zelenika predao akreditivna pisma predsjedniku Estonije

FENA
Ambasador BiH u Republici Estoniji sa sjedištem u Stockholmu Darko Zelenika predao je 29. januara u Talinu akreditivna pisma predsjedniku Republike Estonije Toomasu Hendriku Ilvesu.

Predsjednik Ilves izrazio je dobrodošlicu bh. ambasadoru Zeleniki i zaželio mu uspješan rad u Estoniji. Izrazio je zadovoljstvo razvojem bilateralnih odnosa BiH i Estonije te naglasio želju Estonije za njihovim daljnjim jačanjem odnosa.

Istakao je da će Estonija nastaviti pružati podršku članstvu BiH u Evropskoj uniji i NATO savezu, kao i drugim zemljama regiona jugoistočne Evrope, u cilju jačanja sigurnosti i napretka evropskog kontinenta.

BiH može računati i na podršku za liberalizaciju viznog režima EU za građane BiH.

Predsjednik Ilves je iskazao mogućnost da Estonija pruži BiH pomoć i prenese iskustva u informaciono-tehničkim tehnologijama, kao i mogućnost obuke pripadnika Oružanih snaga BiH na Odbrambenom koledžu u Estoniji.

Istakao je da je od velikog značaja ostvarivanje daljnjih kontakata na svim razinama, u cilju unapređenja političkih, privrednih i svih drugih odnosa.

Zelenika je zahvalio predsjedniku Ilvesu na značajnoj podršci i pomoći koju je Estonija pružala BiH u ranijem periodu. Ocijenio je da su bilateralni odnosi između dviju zemalja jako dobri te da BiH želi nastaviti s daljnjim unapređivanjem odnosa koji su od obostranog interesa.

Zelenika je istakao značaj estonske podrške članstvu BiH u EU i NATO savezu, kandidaturi BiH za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda za 2010.-2011. kao i procesu liberalizacije viznog režima za građane BiH.

Zeleniku je u nastupnu posjetu primio i ministar vanjskih poslova Republike Estonije Urmas Peate, saopćeno je danas iz Ureda za odnose sa javnošću MVPBiH.