BiH
0

Zelenika optužen zbog prevare "Elektroprivrede RS"

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Specijalno tužilaštvo Republike Srpske podiglo je optužnicu protiv Branka Zelenike iz Laktaša zbog krivičnih djela organizirani kriminal, falsifikovanje isprave i prevara u kojima su javno preduzeće “Dep-ot” i “Elektroprivreda RS” oštećeni za milionski iznos.

Zelenika se tereti da je pripadnik zločinačkog udruženja koje je formirano u 2008. godini, a djelovalo te i naredne godine.

On je zajedno s ostalim članovima zločinačkog udruženja, Milutinom Gajićem, bivšim radnikom “UniCredit” Banke Banja Luka, Mirom Šuvakom, Mirom Ivančević i Franjom Relotom i najmanje jednom za sada nepoznatom osobom, vršeći prijenos novčanih sredstava s računa javnih preduzeća „Dep-ot“ Banja Luka i „Elektroprivreda RS“, putem banaka u RS-u na račune pripadnika zločinačkog udruženja, te da je izvršio krivično djelo organizirani kriminal, a u vezi s krivičnim djelom falsifikovanje isprave i krivičnim djelom prevara, pribavljajući protivpravnu imovinsku korist članovima zločinačkog udruženja u iznosu više od milion KM.

Prema navodima optužnice, Zelenika je pronalazio i angažovao druge pripadnike zločinačkog udruženja, falsifikovao potrebnu dokumentaciju za prijenos novca i otvaranje računa na koja bi bio izvršen prijenos novčanih sredstava, preuzimao novac radi podjele prema unaprijed dogovorenim udjelima, te organizirao sakrivanja pripadnika zločinačkog izvršenja nakon izvršenog krivičnog djela.

Podjsećanja radi, Milutin Gajić, ranije zaposlen u “UniCredit banci” u Banjoj Luci označen je kao organizator ovog zločinačkog udruženja, u kojem su i Miro Šuvak, Branko Zelenika i Mira Ivančević.

Miro Šuvak je falsifikovanim dokumentima prebacio novac “Elektroprivrede RS-a” iz Balkan investment banke u Banjoj Luci na svoj račun u NLB Razvojnoj banci, dok je Franjo Relota bio direktor lažnog preduzeća “Depot - Dragočaj”, što je iskorišteno u nezakonitim transakcijama novca.

Ovo je najveća prevara izvršena na štetu “Elektroprivrede RS”.