BiH
13

Zeleni polumjesec: Sprečavanje ovisnosti je najbolja intervencija

Piše: E. A.
Povodom predstavljanja bosanskohercegovačkog programa prevencije ovisnosti, Društvo Zeleni polumjesec Republike Turske u BiH organizovalo je jednodnevni seminar za direktore, pedagoge i stručne saradnike osnovnih i srednjih škola na području BPK Goražde.

Seminaru je prethodilo polaganje cvijeća na spomen obilježju ubijenoj goraždanskoj djeci. Učinio je to prvi član zelenog polumjeseca u BiH, Mujo Aganović, 100 postotni RVI i predsjednik Saveza RVI paraplegičara FBiH.

Društvo Zeleni polumjesec, nevladina organizacija sa 90 godina dugom tradicijom bavi se prevencijom ovisnosti kod djece i mladih. Zeleni polumjesec je usvojio strategiju prevencije ovisnosti u BiH za period 2015. – 2020. sa akcionim planom koji predviđa realizaciju naučno istraživačkog projekta ovisnosti među učenicima u osnovnim i srednjim školama i mladim ljudima na visokoškolskim institucijama u BiH sa podprojektima čija će realizacija teći na cijelom području BiH.

"Imamo namjeru da obiđemo sve gradove u BiH i predstavimo projekat koji je izuzetno značajan u ovom vremenu. Program koji smo napravili na nivou države sastoji se od pet podprojekata, dakle, obratićemo se svim školama i fakultetima te provesti istraživanja o stavovima roditelja, učenika i nastavnika kada su u pitanju ovisnosti. Edukacijom prosvjetnih radnika omogućićemo im da iz prve ruke saznaju kako je u Turskoj riješen ovaj gorući problem. U Turskoj je program prevencije napravljen na nivou države i 21 milion učenika su članovi ove organizacije", kazao je prof.dr. Redžo Čaušević, predsjednik Zelenog polumjeseca u BiH.

Turski zeleni polumjesec bavi se prevencijom poznatih ali i novih ovisnosti o informacionim tehnologijama. Zanimljiv program jednodnevnog seminara u Goraždu upotpunjen je potpisivanjem Memoranduma o razumijevaju sa kantonalnim ministarstvom obrazovanja a slijedi i formiranje kluba zelenog polumjeseca.

"Mislim da je pravo vrijeme da na adekvatan način djelujemo preventivno u borbi protiv raznih toksikomanija. Organizacija Zeleni polumjesec sa sjedištem u Sarajevu otvara klubove u četiri kantona – Unsko-sanskom, Hercegovačko-neretvanskom, našem i Zeničko-dobojskom kantonu, čime će svoje znanje i iskustvo u ovoj oblasti učiniti dostupnim našim javnim ustanovama i mladima koji iskažu svoj interes", kazao je Damir Žuga, ministar obrazovanja BPK Goražde.

Memorandumom je predviđeno da će Zeleni polumjesec BiH pružiti stručnu podršku u realizaciji programskih aktivnosti sa edukacijom nastavnog kadra, dok će ministarstvo, u skladu sa svojim nadležnostima, koordinirati aktivnosti programa prevencije ovisnosti u osnovnim i srednjim školama i drugim javnim ustanovama na području kantona.

Predsjednik Društva ovom prilikom je uručio posebna priznanja ministru za obrazovanje Damiru Žugi koji je prepoznao značaj aktivnosti Zelenog polumjeseca BiH i generalnoj direktorici firme „Bekto Precisa“ Enisi Bekto koja je dala značajnu podršku radu ove organizacije.

Društvo Ješilaj (Yeşilay) osnovano je u Istanbulu 1920. godine s ciljem provođenja aktivnosti na prevenciji svih vrsta ovisnosti, a u BiH djeluje od oktobra 2014. godine. Ješilaj, organizacija Zelenog polumjeseca ima preko 80 predstavništava u turskim gradovima i općinama, prisutna je u preko 30 zemalja svijeta, i dio je svjetske zdravstvene organizacije, ekonomskog i socijalnog vijeća UN-a kao i evropskog vijeća za borbu protiv alkohola te vlasnik certifikata za kvalitet menadžmenta.