BiH
0

'Zeleni BiH' podržavaju inicijativu Michaela Schmunka

FENA
Stranka "Zeleni BiH" u današnjem saopćenju za javnost pozdravila je i podržala inicijativu Michaela Schmunka, ambasadora SR Njemačke u BiH, a koja se odnosi na stvaranje jedne nacije na prostoru BiH.

"Jačanje osjećaja pripadnosti državi kod građana moguće je manifestovati na najbolji način kroz reafirmaciju i redefinisanje bosanstva, a naš izborni slogan za prošle izbore je glasio: 'Mi smo Bosanci i Hercegovci'. Zeleni BiH ne zalažu se za stvaranje nove bosanske nacije, nego ističemo prijeku potrebu građanstva bosanstva kao narodonosnog i državnog osjećaja. Kroz ustavne promjene potrebno je obezbijediti pretpostavke među kojima mogućnost izjašnjavanja građana prilikom popisa i sličnih aktivnosti uvođenjem nove rubrike, Bosanac i Hercegovac, zabraniti političko organizovanje na nacionalnoj i vjerskoj osnovi u BiH, te donijeti Zakon o zabrani nacionalne, vjerske i rasne diskriminacije i negiranja ratnog zločina genocida počinjenog u Srebrenici", stoji u saopćenju Zelenih BiH.

Iz ove stranke navode, kako, po njima dobronamjernu ideju ambasadora Schmunka ne prihvataju "samo nacionalističke političke snage i pojedinci, koji su protiv postojanja države BiH".