Banjalučka gradska uprava
0

Zelena površina predviđena za izgradnju zgrade, a ne parka

FENA
Sa jučerašnjih protesta (Foto: Klix.ba)
Sa jučerašnjih protesta (Foto: Klix.ba)
Iz banjalučke Administrativne službe danas je saopćeno da zelena površina u centru grada, u čiju odbranu je stao jedan broj građana i ekoloških udruženja, nikada nije bila predviđena kao park, već za izgradnju stambeno-poslovnog objekta.

U reagiranju banjalučke gradske uprave, nakon što su već dvije večeri građani protetsirali zbog početka gradnje zgrade na zelenoj površini, navodi se da je prilikom prodaje tog zemljišta "apsolutno ispoštovana sva zakonska procedura", a preciziraju i koje sve stranke su za to glasale.

"Rješenje o dodjeli gradskog građevinskog zemljišta "Grand tradeu" d.o.o. Banja Luka izvršeno je na osnovu javnog konkursa. Na konkursu je učestvovalo više ponuđača i kao najpovoljnijem dodijeljeno je zemljište "Grand tradeu" radi izgradnje objekata u skladu sa regulacionim planom", stoji u saopćenju te se podsjeća da to rješenje donesneo 5. decembra 2003. godine.

Ispoštovana je, kažu, i sva zakonska procedura u vezi sa izgradnjom poslovnog objekta u centru grada.

Nadležno za izdavanje odobrenja za građenje ovih objekata je Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju u Vladi Republike Srpske, koje je izdalo zakonito rješenje o odobrenju za građenje, što podrazumijeva ispunjenost svih uslova za izdavanje odobrenja.

" U prilog ovoj tvrdnji ističemo činjenicu da je Ustavni sud Republike Srpske svojim rješenjem od 22. juna 2011. godine, na osnovu utvrđenog činjeničnog stanja, ocijenio da je predmetna Odluka o donošenju Regulacionog plana za prostor između ulica Jovana Dučića, Pave Radana, Prvog krajiškog korpusa i Vuka Karadžića (pokrenutu od strane Siniše Marića, advokata iz Banje Luke), donesena u skladu sa odredbama Zakona o uređenju prostora", stoji u saopćenju.

I na kraju naglašavaju da se institucije Grada Banja Luka ne protive demokratskom i civilizovanom izražavanju volje građana, ali da osuđuju svaku vrstu nasilja nad ljudima i imovinom.

Nažalost, u jučerašnjem okupljanju određenog broja osoba radi izražavanja protesta, načinjena je šteta na imovini zgrade Administrativne službe Grada, koju su identifikovali pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova RS.

Uz transparente kojima se kritikuje vlast Banje Luke i RS-a jer su dozvolili izgradnju zgrade te simbolične osmrtnice drveću i zelenilu građani su jučer ušli na prostor oko koga je prije dva dana investitor postavio aluminijske panele i već počeo radove.

Jedan broj građana je zatim protest nastavio i ispred zgrade gradske uprave. Novi protesti najavljeni su i za danas.

Investitor gradnje ovog objekta na zelenoj gradskoj površini je firma "Grand trade" čiji je vlasnik banjalučki kontroverzni biznismen Mile Radišić, poznat iz afere "Medicinska elektronika", za koju je nepravosnažno oslobođen krivice za malverzaciju akcijama te firme koju je kupio za svega 180.000 maraka.