BiH
0

Združenim radom do prijedloga zakona protiv diskriminacije

FENA
Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH i Helsinški komitet za ljudska prava BiH što prije će utvrditi prijedlog zakona protiv diskriminacije i uputiti ga u proceduru usvajanja.

To je dogovoreno danas u razgovoru državnog ministra za ljudska prava i izbjeglice Safeta Halilovića s predstavnicima Helsinškog komiteta za ljudska prava BiH s predsjednikom Srđanom Dizdarevićem na čelu i predstavnicima parlamentarne Zajedničke komisije za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku i Agencije za ravnopravnost spolova BiH.

Kako je saopćeno iz Halilovićevog kabineta, Helsinški komitet za ljudska prava BiH je sačinio Nacrt zakona protiv diskriminacije, koji će u narednih mjesec dana doraditi radna grupa Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, a zatim će te dvije institucije zajednički utvrditi prijedlog tog zakona.

Vijeće ministara BiH je u program rada za ovu godinu uvrstilo usvajanje zakona protiv diskriminacije čiji će predlagač biti Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice. Inicijativu za njegovo donošenje pokrenuo je Helsinški komitet za ljudska prava BiH.