Nije spreman za izručenje Hagu?
0

Zdravstveno stanje Ratka Mladića bi moglo odgoditi saslušanje

Sarajevo-x.com
Beogradski doktori će uskoro odlučiti da li je Ratko Mladić zdravstveno spreman za saslušanje nakon čega bi trebao biti izručen Hagu. Advokat bivšeg komadanta bosanskih Srba je izjavio da je Mladić u lošem zdravstvenom stanju. Uhapšen je u četvrtak nakon 16 godina bjekstva, a sada se suočava sa optužbama za genocid u Srebrenici. Izručenje bi se trebalo izvršiti za sedam dana.

Ratko Mladić će se suočiti sa optužbama za genocid u Srebrenici, gdje je 1995. godine ubijeno više od 8.000 bosanskih muslimana, muškaraca i dječaka. Nakon hapšenja bivšeg političkog lidera bosanskih Srba Radovana Karadžića, koje se dogodilo 2008. godine, Mladić je postao najtraženiji ratni zločinac.

Saslušanje na beogradskom sudu je prekinuto u četvrtak, a Mladićev advokat Miloš Šaljić rekao je da njegov klijent ne može komunicirati. Šaljić je dodao da je Mladiću potrebna medicinska pomoć jer je u lošem zdravstvenom stanju.

U izvještajima srbijanskih medija se navodi da je jedna Mladićeva ruka paralizovana, što je vjerovatno posljedica moždanog udara.

"Svjestan je da je uhapšen, zna gdje se nalazi, a rekao je i da ne priznaje Haški tribunal", rekao je advokat Šaljić.

Zamjenik tužioca za ratne zločine, Bruno Vekarić, rekao je da Mladić uzima mnogo lijekova, ali "da je svjestan svega". Sudski zvaničnici očekuju da će se Mladić odupirati izručenju. On je dodao da bi saslušanje moglo biti nastavljeno u petak u poslijepodnevnim satima.

Srbija je bila pod velikim međunarodnim pritiskom da uhapsi Mladića i preda ga Haškom tribunalu. Vlada predsjednika Srbije Borisa Tadića je spremna na brzo izručenje, te se nada da će njegov odlazak u Hag spriječiti proteste srpskih nacinalista koji ga još uvijek smatraju braniocem srpskog naroda, izvijestio je iz Beograda BBC-jev dopisnik Mark Lowen.

U četvrtak su srbijanske televizije objavile snimak bivšeg generala koji je hodao veoma sporo pri ulasku u sud u Beogradu. Tadić je rekao da je hapšenje Mladića dovelo Srbiju i region bliže pomirenju i otvorilo vrata ka Evropskoj uniji. Srbijanski predsjednik je također odbacio kritike upućene Srbiji da je ova zemlja oklijevala pri hapšenju Mladića.

"Sarađivali smo sa Haškim tribunalom od početka mandata ove vlade", rekao je Tadić.

"Nakon 16 godina čekanja za nas, porodice žrtava, ovo hapšenje je olakšanje", rekla je Hajra Ćatić, glasnogovornica porodica žrtava Srebrenice.

Mladić je uhapšen u Vojvodini u ranim jutarnjim satima u četvrtak. Tri specijalne jedinice su napale kuću u selu Lazarevo, oko 80 km udaljenog od Beograda. Kuća u kojoj je uhapšen pripada njegovom rođaku, a pod nadzorom je bila dvije sedmice. Informacije da je Mladić živio pod imenom Milorad Komodić je demantovao ministar Ivica Dačić.

"Nije istina da je koristio drugo ime i da je posjedovao dokumente sa drugačijim imenom", rekao je Dačić.

Srbijanski mediji pišu da se Mladić nije opirao hapšenju te da nije bio maskiran. Informaciju o hapšenju su prenijeli svi važniji svjetski mediji.