BiH
0

Zdravstveno stanje povrijeđenog rudara i dalje teško

FENA
Zdravstveno stanje najteže povrijeđenog rudara Mehmeda Dizdarevića (1972), smještenog na Kliniku za anesteziju i reanimaciju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), i dalje je teško i on je vitalno ugrožen, izjavila je Feni glasnogovornica KCUS-a Biljana Jandrić.

Ona je kazala kako je Dizdarević na aparatima i da se prate svi njegovi vitalni parametri. Ima najveći stepen opekotina po tijelo od 65 do 70 posto, te respiratornu opekotinu.

Jučer poslijepodne je operisan, rađen mu je grudni koš i obje ruke radi uspostave krvotoka i lakšeg disanja, navela je Jandrić.

Dodala je da će, ukoliko njegovo opće stanje bude dozvoljavalo, pogotova stanje pluća, u utorak biti podvrgnut operaciji pokrivanja kožnim transplantatima najviše izgorenih dijelova tijela.

Zdravstveno stanje ostale četvorice rudara, smještenih na Kliniku za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju KCUS-a, trenutno je stabilno, ali se i kod njih radi o teškim povredama.

To su Naser Posavljak (1970), Naim Ridžić (1988), te Senad Ibrahimagić (1961) i Ejub Halilović (1977) koji su primljeni sinoć oko 22.25 sati.

Posavljak ima 30 posto opekotina i jučer su mu rađene obje podlaktice. Ridžić ima 10 posto opekotina i kod njega su nešto dublje opekotine na obje šake, a nešto blaže na licu. Ibrahimagić ima opekotine drugog i trećeg stepena, većinom na licu i obje šake, dok Halilović ima opekotine drugog stepena na kompletnoj lijevoj ruci, desnoj podlaktici, licu i vratu.

U eksploziji metana koja se dogodila jučer oko 10.00 sati u jami Stranjani Rudnika mrkog uglja Zenica poginuo je rudar Almir Babić, a 14 rudara je zadobilo teške i lakše ozljede.