BiH
0

Zdravstveni radnici u KS obustavljaju štrajk kada vlada parafira kolektivni ugovor

FENA
Zdravstveni radnici u Kantonu Sarajevu obustavit će štrajk, koji traje mjesec dana, ukoliko se danas na sastanku sa predstavnicima Kantonalne vlade postigne kvalitetan dogovor, rečeno je danas na pres-konferenciji Štrajkačkog odbora Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu KS.

-Kada Vlada KS parafira dogovoreni kolektivni ugovor, mi ćemo štrajk transformirati u štrajk solidarnosti sa ostalim kantonima i nastaviti s pružanjem zdravstvenih usluga u KS, izjavio je predsjednik Štrajkačkog odbora ovog sindikata Zlatko Vuković.

On je ustvrdio kako su pregovori sa Kantonalnom vladom krenuli u pozitivnom smjeru, te izražava nadu da će se ubrzo doći do rješenja.

Predstavnici Sindikata su, kako navodi, bili kooperativni u dosadašnjim pregovorima i njihov je zahtjev da Vlada parafira kolektivni ugovor, kako bi svoj potpis na ugovor mogao staviti i federalni ministar.

Zaključak da se štrajk zdravstvenih radnika u FBiH nastavi do ispunjenja zahtjeva donesen je i proteklih dana na sastancima u Bihaću i Tuzli, a podršku ovim zahtjevima jučer su dali i članovi Ljekarske komore KS.

S obzirom da ni u jednom kantonu nije data saglasnost na dogovoreni kolektivni ugovor, Vuković je potvrdio kako na snazi ostaje poziv zdravstvenim radnicima da 21. maja od 12.00 do 13.00 sati održe mirne proteste pred zgradama kantonalnih vlada.

-Ukoliko danas dođe do kvalitetnog dogovora sa predstavnicima kantonalne vlade, postoji mogućnost da se ovaj protest otkaže, navodi Vuković.

Predstavnici Štrajkačkog odbora ustvrdili su da tokom štrajka nije bilo ozbiljnih incidenata, a pohvalili su ponašanje zdravstvenih radnika zbog spremnosti da pomognu pacijentima.

Kako je kazala članica Štrajkačakog odbora dr. Sabina Serdarević, JU Dom zdravlja KS poduzeo je sve mjere da izađe ususret pacijentima i olakša im period štrajka.

Tokom protekle tri sedmice, u okviru ove ustanove je napravljeno 212.000 pregleda.

Serdarević napominje kako zdravstveni radnici ne mogu raditi punim kapacitetom s obzirom da su u generalnom štrajku. Ipak, osiguran je minimum terapija za hronične bolesnike, te nastavljen program imunizacije.

Generalni štrajk zdravstvenih radnika počeo je 16. aprila ove godine u 89 zdravstvenih ustanova u FBiH. Zdravstveni radnici zahtijevaju potpisivanje granskog kolektivnog ugovora iz oblasti zdravstva, kojim se reguliraju prava i obaveze zdravstvenih radnika u cijeloj FBiH.