BiH
0

Zdravstveni radnici u FBiH organizirali štrajk upozorenja

FENA
Zdravstveni radnici na području Federacije BiH nezadovoljni odugovlačenjem nadležnih institucija FBiH da pristupe pregovorima o potpisivanju općeg kolektivnog ugovora radnika u zdravstvu, organizirali su danas petnaestominutni štrajk upozorenja.

Prema riječima v.d. predsjednika Nezavisnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu Abida Sarića, rok za potpisivanje općeg ugovora je davno istekao.

"Mi smo u augustu 2005. godine predložili nacrt općeg kolektivnog ugovora i dali rok od šest mjeseci da se on usaglasi i potpiše. U tom periodu do danas, ništa se nije desilo a pojedine kantonalne vlade nisu čak ni imenovale svoje pregovarače", izjavio je za FENU Sarić.

On je istakao da je današnji petnaestominutni štrajk bio upozorenje nadležnim institucujama da se posvete aktivnostima koje će voditi ka potpisivanju a samim tim i izjednačavanju radnika u zdravstvu na području cijele FBiH.

U protivnom, kazao je Sarić, bit će prinuđeni da organiziraju masovni štrajk radnika u zdravstvu što bi se odrazilo i na pacijente bolnica i zdravstvenih institucija u Federaciji.