Javna tribina SBiH
0

''Zdravlje i socijalna sigurnost žene''

Sarajevo-x.com
''Zdravlje i socijalna sigurnost žene'' naziv je javne tribine koja je sinoć održana u prostorijama Kantonalnog vijeća Mostar Stranke za BiH Hercegovačko-neretvanskog kantona. Organizator tribine bila je kantonalna organizacija žena Stranke za BiH.

Među ostalim, tokom javne tribine moglo se čuti da je veoma važna informisanost žena o ranom otkrivanju zloćudnih oboljenja, koje su moderna pošast koja uzima veliki broj ljudskih života.

Na primjer, kako je istakla dr. Snježana Milavić, predsjednica organizacije žena Stranke za BiH, smrtnost od raka grlića materice u SAD je bitno smanjena, zato što je zakonom regulisano da žena nakon četrdesete godine jednom godišnje mora doći na pregled, jer ako ne dođe gubi osiguranje. Dakle, redovnim kontrolama imaju rano otkrivanje raka grlića materice, na vrijeme se otkrije, operiše i žena je izlječena.

U Švicarskoj je za žene preko 45 godina besplatna mamografija, jednom godišnje. Ako ne dođe plati kaznu skoro 2.000 franaka. Švicarska vlada je izračunala da jedna oboljela žena od raka dojke državu košta 350.000 franaka.

Što se tiče zdravstvene i socijalne sigurnosti žene kod nas, dr. Milavić je među ostalim istakla da poseban problem predstavlja trudnoća žena u privatnom sektoru. U nekim slučajevima žene čak ne smiju ni reći da su zatrudnile, jer mogu ostati bez posla.

Ona je spomenula kako novim zakonom o zdravstvenom osiguranju, trudnice tokom trudnoće i šest mjeseci nakon poroda imaju zagarantovanu i besplatnu zdravstvenu zaštitu.

Prema riječima dr. Milavić, Stranka za BiH će se, ako dobije povjerenje birača, zalagati za dostojanstvo domaćica i obezbjediti da sve one koje navrše 65 godina imaju starosnu penziju. Navela je da preko 117 hiljada građana FBIH, starijih od 65 godina, nemaju nikakvu penziju, od čega je skoro 64 i po hiljade žena. Stranka za BiH je već napravila plan kako doći do novca za penzije za sve građane starije od 65 godina.

Suzana Begić-Sokolović, kandidatkinja za Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH među ostalim je govorila o zdravlju žena i pošasti karcinoma. Kazala je da od zloćudnih oboljenja po smrtnosti prvenstvo preuzima rak dojke, iako rak grlića materice i dalje predstavlja veliki problem i javlja se kod mlađih žena. Apelovala je na žene da obavljaju redovan ginekološki pregled barem jednom godišnje.

Sa skupa je upućena poruka da se želi unapređenje zdravlja žene, plaćeno porodiljsko za sve, te penzije domaćicama.