BiH
0

Zdravko Mihaljević se izjasnio da nije kriv

BIRN/Sarajevo-x.com
Zdravko Mihaljević, kojeg Tužilaštvo BiH tereti da je u periodu između aprila i juna 1993. godine učestvovao u izvršenju zločina nad civilima na teritoriji općine Kiseljak, izjasnio se da nije kriv za zločin za koji se tereti.

Prema navodima optužnice, Mihaljević je, kao pripadnik II bojne brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Ban Josip Jelačić, te kao zapovjednik Postrojbe za specijalne namjene Maturice, «izvršio i pomagao u progonu, ubistvima i mučenju civila Bošnjaka sa područja općine Kiseljak».

Optužnica opisuje napad od 12. juna 1993. godine na selo Tulice čiji stanovnici su zarobljeni, a selo opljačkano i spaljeno.

Stanovnici sela su postrojeni ispred jedne kuće prilikom čega je Mihaljević pucao i ubio jednu osobu, a zatim naredio razdvajanje muškaraca od žena.

Grupa od oko 30 muškaraca je odvedena u pravcu groblja u selu, gdje je njih sedam ubijeno.

Nekim od zarobljenih iz sela Tulica se do danas gubi svaki trag, dok je dio mještana zarobljen u pritvoreničkim centrima u Kiseljaku gdje su podvrgnuti torturi.

Prema kriterijima težine slučaja Tužilaštvo BiH je ovaj predmet označio kao veoma osjetljiv, čime je potvrđeno da postoji dovoljno dokaza da je Zdravko Mihaljević počinio teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava.

Duško Tomić, advokat optuženog nije imao prigovora ali je ovom prilikom Sudiji za predhodno saslušanje naznačio će Odbrana naknadno predočiti svoje dokaze.

Mihaljević se 3. avgusta prošle godine dobrovoljno predao nadležnim organima Suda BiH, a optužnica protiv njega je potvrđena 2. februara 2007. godine.