BiH
0

Zdravko Mihaljević negirao krivnju po optužnici za zločin protiv čovječnosti

FENA
Zdravko Mihaljević, koji se tereti za zločin protiv čovječnosti, izjasnio se danas u Sudu Bosne i Hercegovine da nije kriv ni po jednoj od tačaka optužnice.
  • Nisam kriv, glasio je odgovor optuženog na upit sudije za prethodno saslušanje Hilme Vučinića o tome da se izjasni o krivnji.

Branitelj optuženog, advokat Duško Tomić izjavio je da nema prethodnih prigovora na optužnicu, te najavio kako će dokazne prijedloge naknadno predočiti.

S obzirom na to da se optužba u ovoj fazi postupka nije željela izjašnjavati, predmet će, shodno ustaljenoj proceduri, biti proslijeđen Sudskom vijeću radi zakazivanja glavnog pretresa.

Zdravka Mihaljevića se tereti kako je u svojstvu komadanta jedinice Hrvatskog vijeća obrane (HVO) za posebne namjene „Maturice“, od aprila do juna 1993. godine, među ostalim, sudjelovao i pomagao u progonu, ubistvima i mučenju bošnjačkog stanovništva na području općine Kiseljak.

Prema navodima optužnice, Mihaljević je 12. juna 1993. sudjelovao u napadu i uništenju sela Tulice, nakon čijeg je zauzimanja lišio života jednu osobu i navodno naredio razdvajanje muškaraca od žena.

Nakon toga je navodno s još nekoliko vojnika naredio grupi od više od 30 muškaraca da krenu u pravcu mjesnog groblja i, zajedno s još dva pripadnika svoje jedinice, lišio života sedam osoba iz te grupe. Ostali zarobljenici su navodno prebačeni u kasarnu u Kiseljak gdje su držani u nehumanim uvjetima do njihove razmjene.

Optužnica u ovom predmetu potvrđena je 2. februara.

Optuženi Mihaljević dobrovoljno se predao 3. augusta 2006. godine.