BiH
67

ZDK i općine traže ukidanja "bijelog hljeba" svima u FBiH, ali Parlament još ne reaguje

Piše: Edita Gorinjac
Parlament FBiH
Parlament FBiH
Skupština Zeničko-dobojskog kantona u posljednja tri mjeseca je Federalnom parlamentu uputila dvije inicijative za izmjenu Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti FBiH, a čiji je cilj smanjivanje, odnosno ukidanje naknade plaće funkcionerima nakon isteka mandata, odnosno ukidanje takozvanog "bijelog hljeba". Nijedna od njih još uvijek nije upućena u parlamentarnu proceduru.

Predsjedavajući Skupštine ZDK i delegat u Domu naroda Federalnog parlamenta Sretko Radišić za Klix.ba kaže da Skupština još uvijek nema informaciju šta će biti s tim inicijativama.

"Kada smo razmatrali Zakon o kantonalnom pravobranilaštvu u odredbi koja se odnosi na ta primanja, prvo smo pokrenuli inicijativu da svim tim izabranim dužnosnicima, koji imaju u skladu sa Zakonom o plaćama i naknadama u organima vlasti FBiH, smanji vrijeme primanja 'bijelog hljeba' sa 12 na šest mjeseci. Dakle, to se odnosilo i na pravobranioca", kaže Radišić.

Samovoljno se odrekli naknade

Skupština je ovu inicijativu uputila Federalnom parlamentu krajem decembra, a nedavno je upućena i nova kojom se traži ukidanje ovog prava svima.

"Mi smo na posljednjoj sjednici razmatrali zahtjeve plenuma građana i pokrenuli novu inicijativu, a to je da se to pravo u potpunosti ukine. Dakle, da se korištenje plaće u trajanju od 12 mjeseci nakon isteka mandata potpuno ukine svima koji su do sada po Zakonu to mogli koristiti. Također, mi delegati iz ZDK u Domu naroda FBiH, odnosno nas četvero iz ZDK, smo potpisali izjavu da se odričemo dobrovoljno tog prava, kao nekakav naš moralni čin s obzirom na situaciju", kaže Radišić.

Njih četvero su potpisali izjave, osim Radišića (SDP) to su učinili još i Janja Ivić (SDP), Adnan Jupić (SBB) i Iva Tadić (HDZ) u kojima se samovoljno odriču ovog prava i proslijedili ih Domu naroda, međutim ostali delegati nisu reagirali na to. Peti delegat iz ZDK Almedin Aliefendić (SDA) je, prema Radišićevim riječima, kazao kako ima rješenje prema kojem se vraća na stari posao nakon isteka mandata, tako da svakako na taj način gubi pravo na "bijeli hljeb".

Nekoliko kantona je na zahtjev građana ukinulo pravo na "bijeli hljeb", uključujući i ZDK. Međutim, i dalje je na snazi pomenuti Zakon na nivou FBiH na kojeg se oni kojima je ukinuta ova privilegija mogu pozvati te ga je s toga nužno izmijeniti kako bi se trajno triješilo to pitanje u FBiH.

Stiglo nekoliko inicijativa za ukidanje privilegija

"Očekujem da će se Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti FBiH vrlo brzo promijeniti, jer prema onome što vidim parlamentarne stranke su s tim saglasne. Vjerovatno će se 'udariti' i po visini plaća", kaže Radišić.

Irfan Ajanović, zastupnik u Zastupničkom domu FBiH također ističe nužnost izmjene Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti FBiH te dodaje da bi se ova inicijativa trebala što prije naći na dnevnom redu.

Uputili smo danas pitanje kada će se ove inicijative naći na dnevnom redu i vršiteljici dužnosti sekretara Zastupničkog doma FBiH Danijeli Čegar, međutim nismo dobili odgovr. Sekretar Doma naroda Izmir Hadžiavdić za Klix.ba je potvrdio da je danas dobio posljednju inicijativu Skupštine ZDK, ali da su u Federalni parlament stigle i još neke inicijative zastupnika iz različitih kantona, ali i od općinskih vijeća, u kojima se traži uskraćivanje privilegija koje funkcioneri imaju u skladu sa Zakonom o plaćama i naknadama u organima vlasti FBiH.