BiH
0

Žbogar posjetio članove Predsjedništva BiH

FENA
Ukupni bilateralni odnosi između BiH i Republike Slovenije su dobri i prijateljski, kazano je tokom susreta članova Predsjedništva BiH Željka Komšića i Harisa Silajdžića, te Borisa Buhe, savjetnika predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića s ministrom vanjskih poslova Republike Slovenije Samuelom Žbogarom.

Istaknut je obostrani interes dviju zemalja za stalnim unapređivanjem prijateljskih odnosa, kao i za daljom gradnjom partnerske saradnje.

Članovi Predsjedništva BiH su naglasili da je put BiH ka EU i NATO-u strateško pitanje i ovom prilikom potencirali pitanje liberalizacije viznog režima za građane BiH.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić je kazao da je Republika Slovenija partner koji razumije prilike u našoj zemlji i ocijenio je da, pored ekonomskih odnosa, podržavanje evroatlanskog puta BiH od strane Slovenije predstavlja jednu od osnovnih stvari bilateralnih odnosa dvije zemlje.

„Otvoreno pitanje koje opterećuje odnose dvije zemlje je pitanje devizne štednje naših građana u Ljubljanskoj banci, koje treba hitno rješavati. Vijeće ministara BiH i Vlada Republike Slovenije trebaju pokušati doći do zajedničke pozicije u rješavanju ovoga pitanja, što bi bilo jako korisno i doprinijelo poboljšanju odnosa dvije zemlje“, kazao je Komšić.

Naglasio je i problem trgovinskog deficita na štetu BiH, koji opterećuje privrednu saradnju dvije zemlje.

Ministar vanjskih poslova Republike Slovenije Samuel Žbogar je kazao da je njihov cilj pomoći BiH na njenom putu ka EU i NATO-u, te raditi na zajedničkim projektima za treće tržište.

On je kazao da je trgovinski debalans između BiH i Slovenije manji nego prije, te da je BiH jedan od deset najznačajnih ekonomskih partnera za Sloveniju.

Ministar Žbogar je ponovio stav Vlade Slovenije da se pitanje stare devizne štednje riješi u okviru sukcesije imovine bivše SFRJ, pregovorima pod okriljem Banke za međunarodno poravnanje u Baselu.

Član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić, osim što je pozvao na rješavanje pitanja stare devizne štednje, ukazao je na problem pitanja građana porijeklom iz BiH, izbrisanih iz registra građana Slovenije, koji nakon osamostaljenja Slovenije nisu uzeli ili dobili slovensko državljanstvo.

Također je istakao interes za rješavanje pitanja statusa nacionalne manjine za bh. dijasporu koja živi u Sloveniji.

On je istakao da BiH čini napore na putu ka Evropskoj uniji i, kako je rekao, bitno je da zemlje Evropske unije imaju ujednačen pristup zemljama u našem regionu.

Na kraju susreta je zaključeno da kontakti na visokom i najvišem nivou predstavljaju poseban podsticaj razvoju bilateralnih odnosa i saradnje, saopćila je Služba za odonose s javnošću Predsjedništva BiH.