BiH
0

Zbog zagađenja zraka: Proglašena epizoda "Upozorenje" u Kantonu Sarajevo

Anadolija
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Operativni štab Vlade Kantona Sarajevo je na danas održanoj sjednici proglasio drugu epizodu Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u Kantonu Sarajevo "Upozorenje".

Ovakva Odluka je donesena nakon što su jučer u Kantonu Sarajevo prekoračene tolerantne vrijednosti zagađujućih materija u zraku - čvrstih čestica PM10 od 300 mikrograma po metru kubnom, kao i zbog činjenice da se u naredna 24 sata očekuje stabilna vremenska situacija.

U okviru epizode „Upozorenje“ preduzete su različite mjere među kojima je zabrana korištenja otpada i biomase u pogonima, posebno pilanama i industrijama namještaja, ukoliko uređaj za sagorijevanje nije namjenski projektovan za to gorivo.

Sva postrojenja snage preko jednog megavata koja koriste čvrsta goriva i teška ulja treba da smanje produkciju toplotne energije za minimalno tri stepena Celzijusa.

KJKP „Toplane“ Sarajevo, kao i drugi subjekti koji se bave proizvodnjom i distribucijom toplotne energije, nezavisno od njihovih korisnika, trebaju smanjiti temperaturu u prostorima koji zagrijavaju za jedan stepen

Među mjerama se nalazi i zabrana kretanja automobila čiji motori imaju normu manju od Euro 3 – pojačane kontrole organa MUP-a. S tim da se ovo ne odnosi na vozila policije, inspekcije, ministarstva odbrane, javnog gradskog prevoza, javnih komunalnih preduzeća, vozila sa diplomatskim tablicama i vozila hitnih intervencija - hitna pomoć i vatrogasci.

Uvedena je zabrana saobraćaja za teretna motorna vozila, ukupne mase preko 3,5 tone na potezu Otoka - Baščaršija u oba smjera, izuzev u periodu od 10-15 i 00-06 sati, s tim da se ovo ne odnosi na vozila javnog gradskog prevoza, javnih komunalnih preduzeća, vozila hitnih intervencija i dostavna vozila za prehrambene proizvode.

Na današnjoj sjednici Operativni štab je upoznat sa provedenim mjerama iz Prve epizode „Pripravnost“ u Kantonu Sarajevo koje su i dalje na snazi.

Vozači teretnih vozila treba da obrate pažnju i na vrijeme se informišu o režimu njihovog kretanja kako ne bi došlo do saobraćajnih zastoja.

Prema nagovještajima iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH u narednih sedam dana ne očekuje se značajnija promjena vremena, a Operativni štab će zajedno sa svim drugim relevantnim institucijama pratiti situaciju na terenu i poduzimati propisane aktivnosti.