BiH
2

Zbog vremenskih prilika moguće velike štete na zelenilu u Sarajevu

FENA
Inžinjeri hortikulture i šumarstva KJKP "Park", ljudi koji se bave zaštitom zelenila, drveća, grmlja, cvijeća na području Kantona Sarajevo, sa stručnog stajališta, ali i na osnovu stanja na terenu, tvrde da će, ukoliko se ovakve vremenske prilike nastave i narednih dana izazvati velike štete na zelenilu grada, posebno mladim sadnicama stabala, grmlju i cvijeću, kazala je Feni stručna saradnica za informiranje KJKP "Park" Aldijana Hamza.

Objašnjava da ukoliko dođe do pokretanja sokova, pupanja i listanja, početka vegetacije, a nakon toga nastupi period niskih temperatura i mrazeva i snijega, pitanje je osim oštećenja na krošnjama stabala i grmlju, kako će te biljke reagirati na proljeće, odnosno u martu i aprilu i šta će se desiti s novim mladim listovima.

Hamza naglašava da je "jedina dobra okolnost što je u Sarajevu temperatura tokom noći još niska i to ustvari usporava pokretanje vegetacije".

Međutim, ako temperatura i tokom noći bude nekoliko stepeni viša od nule zelenilo i hortikulturni sadržaji na njima pretrpjet će velika i nesaglediva oštećenja, upozoravaju iz KJKP "Park".

"Ako bi sada došlo do pada temperatura štete na zelenilu bi bile neznatne, jer i ako mladi pupovi listova smrznu, postoje takozvani uspavani pupovi i oni bi se dolaskom proljeća ponovo aktivirali, odnosno došlo bi do neometanog početka vegetacije", kazala je Hamza.