BiH
18

Zbog višemilionskih dugovanja zeničkim rudnicima blokirani računi, Sindikat traži alternativu

Piše: E. M.
Rudari RMU Zenica (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Rudari RMU Zenica (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Poreska uprava Federacije Bosne i Hercegovine rudnicima u sastavu koncerna Elektroprivrede BiH zbog višemilionskih dugovanja javnim fondovima blokirala je račune, a Sindikat traži hitno rješavanje ovog problema na drugi način.

Predsjednik Sindikata rudara Rudnika mrkog uglja "Zenica" Mehmed Oruč uputio je Vladi Federacije Bosne i Hercegovine, Poreznoj upravi FBiH, Poreznom uredu ZDK te JP Elektroprivreda BiH prijedlog za deblokadu transakcijskih računa kako ne bi u pitanje došla isplata plaća rudarima.

U prijedlogu kojeg je uputio na pomenute adrese Oruč je naveo kako je nakon nesreće i pet izgubljenih života rudara u pogonu Raspotočje, Vlada FBiH zajedno sa Elektroprivredom BiH dala garanciju i donijela zaključak da će u skladu sa zakonom pružiti finansijsku podršku RMU Zenica kako bi se osigurao radno-pravni status svih zaposlenih i kako bi se osigurala redovna isplata ličnih dohodaka i drugih naknada za radnike RMU Zenica.

Mehmed Oruč (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Mehmed Oruč (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)

"Međutim, ovakvim postupcima Porezne uprave FBiH, u vrijeme kada je u ZD RMU 'Zenica' u Zenici zbog nesreće u jami pogona 'Raspotočje' od 09. septembra 2014. godine, kao i smanjenog obima proizvodnje zbog pripremanja novih otkopnih polja u preostala dva pogona, onemogućena je isplata plaća i drugih naknada radnicima ZD RMU 'Zenica' u Zenici i to pred bajramski praznik", naveo je Oruč.

U prijedlogu se dalje navodi kako Sindikalna organizacija RMU "Zenica" nema ništa protiv toga da se izmiruju poreske obaveze, međutim ima protiv ovakvog načina izmirenja gdje je ugrožena egzistencija porodia oko 1.500 rudara.

Na kraju, Oruč je poručio da ukoliko u narednom periodu ne dođe do isplate plaća i toplog obroka za radnike RMU "Zenica" zbog blokade računa, da Sindikalna organizacija neće snositi odgovornost za obustavu rada i dalje nepredviđene radnje radnika rudnika u Zenici te je predložio da se nađu drugi modusi naplate poreskih dugovanja i da se izvrši deblokada računa.