RS
0

Zbog utaje poreza prijavljeno osam preduzeća

FENA
Porezna uprava Republike Srpske podnijela je Tužilaštvu BiH prijave protiv osam preduzeća koja se terete da su utajom poreza i doprinosa oštetili budžet za 912.000 KM.

Zamjenik direktora Porezne uprave RS-a Mile Banika rekao je na pres-konferenciji da se, osim za utaju poreza i doprinosa, ta preduzeća terete i za zloupotrebu ovlaštenja u privredi.

Izvještaji su podneseni protiv "Kop trans" iz Zvornika zbog sumnje za utaju poreza i doprinosa od 214.000 KM, mesnice "Jovičić" iz Doboja za 73.000, mesnice „Jović“ također iz Doboja za 36.000 , prijedorske konfekcije "Borac" za 303.000, "Komunalnog" iz Kostajnice za 118.000, "Venecije" iz Prnjavora za 87.000, „ITC“ Kozarska Dubica za 62.000 i Veterinarske stanice iz Prijedora za 16.300 KM.

Upitan šta je s poreznim prijavama za preduzeća „Integra“ i „Integral inžinjering“ iz Laktaša koje traži Tužilaštvo BiH, Banika je odgovorio da je to u nadležnosti Vlade RS-a te da njen sekretarijat može davati izjave tim povodom.

Podsjećamo, nedavno je OHR i visoki predstavnik Miroslav Lajčak reagirao nakon što je Vlada RS-a ranije donijela zaključak da Agenciji za istrage i zaštitu BiH (SIPA), odnosno Tužilaštvu ne dostavi dokumentaciju za ta dva preduzeća.

Vlada je na jednoj od ranijih sjednica dala instrukcije Poreznoj upravi RS-a i drugim institucijama tog entiteta da agenciji SIPA i Tužilaštvu BiH ne dostavljaju kopije poreznih prijava za dva preduzeća: d.o.o Integral inženjering, Laktaši i d.o.o Integra inženjering, Banja Luka, a također su zadržane i porezne prijave Vlade RS-a i nekoliko ministarstava.

Nakon što je uslijedilo novo pismo Tužilaštva BiH u kojem se traže porezne prijave, Vlada RS-a je potvrdila da će dostaviti svu potrebnu i traženu dokumentaciju Tužilaštvu BiH i SIPA-i.

Predstavnici Porezne uprave RS-a danas su saopćili i da je rok za inicijalnu fiskalizaciju prve grupe poreznih obveznika produžen do 15. novembra.

Očekivalo se da će u prvom roku fiskalizaciju završiti od 35.000 do 40.000, ali je taj broj puno manji, jer je svega oko 1.000 poreznih obveznika pristupilo tom procesu.