BiH
0

Zbog softverskog piratstva - šteta od 13 miliona dolara

FENA
Stopa softverskog piratstva u Bosni i Hercegovini prošle godine iznosila je 69 posto zbog čega bh. informatičko-tehnološki sektor (IT) direktno trpi štetu koja je prošle godine iznosila oko 13 miliona dolara, a odražava se i na ukupan privredni razvoj zemlje.

Ovo su rezultati do kojih su došle ozbiljne istraživačke kompanije. Njihova istraživanja pokazuju da bi, kad bi stopa softverskog piratstva bila smanjena za samo deset posto, između ostalog u BiH bili stvoreni uvjeti za otvaranje 1.400 novih radnih mjesta u informatičko-tehnološkom sektoru za visoko obrazovane kadrove iz te oblasti koji sad uglavnom traže posao u inozemstvu.

Zbog takvog stanja u Sarajevu je danas održan seminar o zaštiti autorskih prava na računarskim programima, a akcent je na edukaciji domaćeg kadra u oblasti krivičnopravne zaštite uključujući i metode otkrivanja korisnika nelegalnog softvera i njihovog procesuiranja.

Na pres-konferenciji upriličenoj tim povodom pojašnjeno je da stopa softverskog piratstva znači omjer između kupljenog broja kompjutera i kupljenog broja licenci. Stoga se, u cilju smanjenja stope softverskog piratstva i procesuiranja počinilaca nelegalnih radnji, već drugi put ove godine, provode informativne kampanje kojima se korisnici iz nelegalnog sektora upozoravaju na rizike kojima se izlažu.

Organizator današnjeg seminara je Udruženje tužitelja BiH, u suradnji s najznačajnijim svjetskim udruženjem proizvođača softvera - Business Sofware Alliance (BSA), a osim domaćih predavači su i stručnjaci iz Hrvatske i Slovenije.