BiH
0

Zbog snježnih nanosa zatvoreni pojedini putni pravci

FENA
Zbog snježnih nanosa ili lavina zatvoreni su putni pravci Livno-Šuica- Livno-Glamoč-Mlinište, Trnovo-Foča i Tjentište-Foča.

Također, zatvoreni su i regionalni pravci: Drvar-Glamoč, Tomislavgrad-Prozor, Jablanica-Posušje, Ljubinje-Bileća i Nevesinje-Berkovići .

Otežano- jednom trakom saobraćaju samo putnička vozila na putnim pravcima M-16.2 Gornji Vakuf- Prozor i M-6.1 Mostar- Gacko.

Na putnim pravcima Bihać- GP Izačić i Bihać- Bosanski Petrovac zabranjen je saobraćaj teretnim vozilima iznad 7,5 tona ukupne mase.

Otežano je saobraćanje i na većini ostalih putnih pravaca. Posebno se izdvajaju putevi na području Hercegovine, jugozapadne i istočne Bosne. Dodatne poteškoće vozačima pričinjava jak vjetar, koji stvara snježne nanose.

Naredbom Federalnog štaba Civilne zaštite zabranjeno je kretanje teretnih vozila i autobusa na putnim komunikacijama između i unutar Kantona Sarajevo, Hercegovačko-neretvanskog, Zapadno-hercegovačkog i Kantona 10 (Livanjski kanton), osim vozila kojim se vrši prevoz hrane, energenata (nafta, naftni derivati, lož ulje, ugalj), lijekova, medicinske opreme i sredstava, te posebnih zahtjeva za uvoz-izvoz koji mogu izazvati veće ekonomske štete.

U skladu sa situacijom na ostalim putnim pravcima u FBiH, te potrebom za normalizovanje snadbjevanja i oživljavanja privrednih aktivnosti, kantonalni štabovi civilne zaštite će u saradnji sa nadležnim MUP-ovima na svom kantonu obezbjediti nesmetano odvijanje saobraćaja uz upotrebu propisne zimske opreme.

Odlukom Vlade i Štaba civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona zabranjen je saobraćaj na području grada Mostara na lokalnim putevima i ulicama (osim za vozila policije, hitne pomoći, vatrogasne i gorske službe spašavanja, te za interventna vozila).

Za saobraćaj su zatvoreni granični prijelazi ka Crnoj Gori Deleuša, Klobuk i Hum-Šćepan Polje. Na ostalim graničnim prijelazima saobraća se bez dužih zastoja, saopćeno je iz BIHAMK-a.